Ο Τραμπ θέλει να καταργήσει το δίκαιο του εδάφους

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την επιθυμία του να τερματίσει το δίκαιο του εδάφους, βάσει του οποίου, τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών σε περίπτωση που γεννηθούν σε αμερικανικό έδαφος λαμβάνουν αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα.

Σε συνέντευξή του στο Axios, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να υπογράψει προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καταργεί αυτό το δικαίωμα για τα παιδιά των παράτυπων μεταναστών.

«Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου αν έρθει κάποιος και αποκτήσει μωρό, αυτό το μωρό είναι πολίτης των ΗΠΑ (…) με όλα τα πλεονεκτήματα», δήλωσε στην τηλεοπτική του συνέντευξη. «Είναι γελοίο, είναι γελοίο, πρέπει να σταματήσει», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τις επικρίσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει, το ενδεχόμενο ο πρόεδρος να μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση μέσω ενός διατάγματος αυτή την αρχή που περιλαμβάνεται στην 14η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος αμφισβητείται από πολλούς νομικούς.

«Μου έλεγαν πάντα ότι χρειαζόμαστε μια συνταγματική αναθεώρηση. Ξέρετε κάτι; Δεν ισχύει», επεσήμανε ο Τραμπ. «Γίνεται με ένα διάταγμα», εξήγησε.