Ο Τσίπρας πιέζεται να γίνει Σοσιαλδημοκράτης!

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Μπορεί στο Κίνημα Αλλαγής να έχει ξεσπάσει ένας μίνι εμφύλιος πόλεμος για το αν θα πρέπει να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο για τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να γίνει Σοσιαλδημοκράτης! 

Κι αυτό γιατί, όπως φάνηκε κι από την έκκληση του επικεφαλής της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, επιθυμία τους είναι τα δύο ελληνικά κεντροαριστερά κόμματα να συμπήξουν συμμαχία με στόχο να μην υπάρξει άλλη μια χώρα στην ΕΕ η οποία θα έχει στην κυβέρνηση κόμμα το οποίο ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή τη ΝΔ.

Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, άλλωστε, προσπαθεί απεγνωσμένα να τραβήξει διαχωριστικές γραμμές από τα φιλελεύθερα- νεοφιλελεύθερα- συντηρητικά έως κι ακροδεξιά κόμματα τα οποία κυριαρχούν αυτήν τη στιγμή στη Γηραιά Ήπειρο.

Στις Βρυξέλλες και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες οι Σοσιαλδημοκράτες ανησυχούν ιδιαιτέρως από την εκλογική και δημοσκοπική καθίζηση παραδοσιακών κομμάτων, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας (PS).

Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, εντάσσεται και η επιχείρηση γοητείας που ασκείται από τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες στον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ώστε το κόμμα του En Marche να ενταχθεί μετά από τις ευρωεκλογές του 2019 στους κόλπους τους.

Σαν πολύφερνη νύφη, πάντως, ο κ. Μακρόν δεν βιάζεται να δώσει την απάντησή του, προτιμώντας να κινείται στο μεταίχμιο ιδεολογικών ρευμάτων.

Μέχρι στιγμής αρνητικός

Στο ίδιο μήκος κύματος, πίεση ασκείται και στον Αλέξη Τσίπρα ώστε να εγκαταλείψει ο ΣΥΡΙΖΑ την Ευρωπαϊκή Αριστερά και να ενταχθεί στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες, όπου ήδη ανήκει το ΚΙΝΑΛ.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται αρνητικός, αφού δεν θέλει να δοθεί η εντύπωση πως το κόμμα του εγκαταλείπει εντελώς τις θέσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ναι μεν επιθυμεί συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, αλλά γνωρίζει ότι πρέπει να κρατηθούν οι διαχωριστικές γραμμές και να μην δοθούν λαβές για παρερμηνείες στο εκλογικό σώμα για τις πραγματικές προθέσεις του Μαξίμου, οι οποίες, όπως τουλάχιστον αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, περιστρέφονται γύρω από τις συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς καθαρώς στο χώρο της Αριστεράς.