Ο χυμός καρότου και τα οφέλη του στον ανθρώπινο οργανισμό

Χυμός καρότου, ένας πλούσιος χυμός σε βιταμίνες και ιδιαίτερα σε β-καροτίνη καθώς ένα μόνο ποτήρι παρέχει στον οργανισμό μας 6 φορές περισσότερη ποσότητα β-καροτίνης από την ελάχιστη ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά ο ανθρώπινος οργανισμός. 

Προστατεύει έτσι την καρδιά, παρεμβαίνει θετικά στον μεταβολισμό της κακής χοληστερόλης, μας εξασφαλίζει καλή όραση και λόγω της βιταμίνης C που περιέχει δρα προληπτικά εναντίον των μολύνσεων και του καρκίνου.

Χαρακτηριστικά του καρότου

Το καρότο είναι φυτό μονοετές ή διετές. Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας.

Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λάβουμε τα οφέλη των περισσοτέρων φρούτων και λαχανικών μπορούμε να τα καταναλώνουμε εκτός από την στερεή φρέσκια μορφή τους, και ως χυμούς.  Είναι ιδιαίτερα νόστιμοι, δροσεροί και αναζωογονητικοί. Επιπλέον, μπορεί ο καθένας από εμάς να τους παρασκευάσει στο σπίτι του, εύκολα και γρήγορα. Ίσως το πιο γνωστό είδος χυμού που σχετίζεται με την σύγχρονη τάση της υγιεινής διατροφής είναι από καρότο.

Τι μας προσφέρει ο χυμός καρότου

Το σχήμα του καρότου και ο εύκολα καταναλώσιμος φλοιός του, το καθιστούν μια επιλογή όχι μόνο βολική αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό μας. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, παρέχει προστασία από την εκφύλιση της ώχρας κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη. Η β-καροτίνη (προβιταμίνη Α) που περιέχει εκτός από  εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, παρέχει και αντιγηραντική και αντιφλεγμονώδη δράση. Μειώνει την LDL χοληστερόλη, ενισχύει τα αιμοφόρα αγγεία και ομαλοποιεί την διαδικασία της πέψης.

Χυμός καρότου κατά την εγκυμοσύνη

Ο χυμός καρότου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι ιδιαίτερα ευεργετικός, καθώς βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου. Έχει επίσης ισχυρές ιδιότητες καθαρισμού και τόνωσης του δέρματος, βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής, θεραπεύει τις δυσχρωμίες και εμποδίζει την ξηροδερμία. Έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι το καρότο είναι πλούσιο σε φολικό οξύ που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες (ουσίες που προκαλούν καρκίνο) στο σώμα μας καθώς και λιγνίνη που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Χυμός ή σούπα καρότου ως φάρμακο

Ο χυμός και η σούπα καρότου είναι επίσης τα καλύτερα φάρμακα σε περίπτωση διάρροιας, γιατί  παρέχουν στον οργανισμό σας ισορροπημένες ποσότητες νατρίου και καλίου, δύο σημαντικών μεταβολικών ηλεκτρολυτών.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατανάλωση χυμού καρότων λέγεται ότι προλαμβάνει τα ηλιακά εγκαύματα και μας βοηθά να διατηρήσουμε το μαύρισμά μας.