Πάιατ: «Οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα σύμμαχο –κλειδί»

Μιλώντας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μετάφερε το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Ελλάδα σύμμαχο – «κλειδί» σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή και πυλώνα σταθερότητας στον οποίο επενδύουν ως μέρος του στρατηγικού τους σχεδιασμού για την ενδυνάμωση της Δυτικής Συμμαχίας.

Μάλιστα, αναφερόμενος στις προκλήσεις που υπάρχουν στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας, ο αμερικανός πρέσβης, στάθηκε κυρίως σε γεωπολιτικά ζητήματα, με έμφαση στη συμμαχία των δύο χωρών, ενώ παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι ΗΠΑ και Ελλάδα ενισχύουν και εμβαθύνουν τους δεσμούς φιλίας τους.

«Κάθε φορά που περπατάω στην Αθηναϊκή Αγορά, θυμάμαι το χρέος που οφείλει η κοινωνία μας – και η κοινότητα αξιών μας- στην αθηναϊκή δημοκρατία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σ’ ότι αφορά τη στρατηγική των ΗΠΑ, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα για μια ισχυρή και ευημερούσα Ευρώπη, ενώ παράλληλα εκμυστηρεύτηκε πως ο ρόλος της χώρας ως περιφερειακού πυλώνα σταθερότητας είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει ξοδέψει όπως είπε, τόσο χρόνο και ενέργεια για την προώθηση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου οι ΗΠΑ θα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.

“Σημαντικός ο ρόλος της ΔΕΘ”

Πάνω σε αυτό το θέμα, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά τη σημασία που δίνει η χώρα του στη ΔΕΘ, προσθέτοντας πως θα παράσχει μια ισχυρή πλατφόρμα που θα αναδείξει τον στρατηγικό ρόλο της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας, στην οικοδόμηση γεφυρών με τις βαλκανικές χώρες και συμπλήρωσε πως θα προβάλει την στενή διμερή συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά και το τεράστιο δυναμικό της χώρας μας «καθώς η οικονομία εξέρχεται πλέον από την οικονομική κρίση».

«Ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην ανάπτυξη των περιφερειακών σχέσεων στηρίζει άμεσα τον στόχο του ΝΑΤΟ για αύξηση και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και του Μεσογειακού Διαλόγου» τόνισε συγκεκριμένα εκτιμώντας ότι από την πλευρά της χώρας μας υπάρχουν προσπάθειες για εμβάθυνση σχέσεων με άλλους περιφερειακούς παίκτες όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Τέλος, αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Τζ. Πάιατ τόνισε πως «εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι ένας άλλος σύμμαχος του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η Τουρκία, διατηρεί ένα δυτικό προσανατολισμό».