Πάνω από 30.000 άμαχοι εγκατέλειψαν την Αφρίν για να γλυτώσουν

Περισσότεροι από 30.000 άμαχοι έφυγαν τις τελευταίες 24 ώρες για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούν οι τουρκικές δυνάμεις στην πόλη Αφρίν, της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι άμαχοι έχουν καταφύγει κυρίως στις κοινότητες Νόμπολ και Ζάχρα, που ελέγχονται από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η Αφρίν, η μεγαλύτερη πόλη του ομώνυμου κουρδικού θύλακα, έχει μπει στο στόχαστρο των τουρκικών δυνάμεων από τις 20 Ιανουαρίου, που επιδιώκουν να εκδιώξουν από την περιοχή της πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας (YPG), την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η πόλη Αφρίν, κοντά στα τουρκικά σύνορα, έχει περικυκλωθεί σχεδόν πλήρως από τον τουρκικό στρατό και οι κάτοικοι φεύγουν φοβούμενοι ότι θα αποκλειστούν εκεί.

Τι αναφέρει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου

Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι πολλές οικογένειες, κυρίως ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά, φεύγουν με φορτηγά, παίρνοντας μαζί τους στρώματα και κουβέρτες. Όσοι κάτοικοι παραμένουν στην πόλη σχηματίζουν μεγάλες ουρές έξω από τα καταστήματα για να αγοράσουν ψωμί ενώ προμηθεύονται νερό από υδροφόρες. Μάλιστα η πόλη δεν έχει ούτε νερό καθώς οι τουρκικές δυνάμεις κατέλαβαν το φράγμα της περιοχής.

Η Άγκυρα από την πλευρά της διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα ότι η Αφρίν «θα εκκαθαριστεί σύντομα» από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ