Πέθανε ο δημοσιογράφος Στάμος Ζούλας

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 81 ετών, ο δημοσιογράφος και πρώην διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Στάμος Ζούλας.

Η πορεία του στα ΜΜΕ

Γεννήθηκε το 1937 και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μπήκε στη δημοσιογραφία το 1955, σε ηλικία μόλις 18 ετών, και συγκεκριμένα στην «Καθημερινή» στην οποία εργάστηκε για περισσότερα από 60 χρόνια, διανύοντας όλη την ιεραρχία της δημοσιογραφίας. Πολιτικός συντάκτης από το 1977, αρχισυντάκτης από το 1981, διευθυντής της εφημερίδας από το 1996 ως το 2002, σύμβουλος εκδόσεως και αρθρογράφος της μέχρι προ διετίας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας “Καθημερινή”, η μόνη διακοπή στη μακρά αυτή διαδρομή, της οποίας υπήρξε ο μακροβιότερος συνεργάτης, ήταν η επταετής συνειδητή αποχή του από τη δημοσιογραφία στη διάρκεια της χούντας και το διάστημα 1986-1988.

Ενόψει, τότε, της εξαγοράς της Καθημερινής από τον Γ. Κοσκωτά παραιτήθηκε και ανέλαβε διευθυντής της εφημερίδας «Βραδυνή». Αποχώρησε από τη «Βραδυνή» όταν εξαγοράστηκε και αυτή από τον Γ. Κοσκωτά, λόγω διαφωνίας του με παρέμβαση του νέου εκδότη στην πολιτική γραμμή της εφημερίδας.

Κάλυψε δημοσιογραφικά εκατοντάδες επισκέψεις και επαφές πολιτικών ηγετών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ενώ διετέλεσε επί δύο θητείες και πρόεδρος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ. Το «Όσα δεν έγραψα» είναι ο τίτλος του μοναδικού βιβλίου του, στο οποίο καταθέτει κάποιες από τις δημοσιογραφικές του μνήμες.

Συλλυπητήριο μήνυμα του προέδρου της Βουλής

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος έστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, δηλώνοντας:

«Ο Στάμος Ζούλας ανήκει στη γενιά των δημοσιογράφων που εργάστηκαν στον Τύπο σφραγίζοντας με τα έγκυρα ρεπορτάζ και την αρθρογραφία τους ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου πριν από την περίοδο της δικτατορίας και κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και ιδιαίτερα στον γιο του δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα».

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Τη θλίψη του για την απώλεια του δημοσιογράφου εξέφρασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας δημοσιογράφος που σφράγισε την εποχή του. Ο Στάμος Ζούλας υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με ήθος, επαγγελματισμό και δημοκρατική συνείδηση για πάνω από 60 χρόνια. Στην οικογένειά του, και ειδικά στον Κωνσταντίνο, εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια».