Πέντε θεσμικές αλλαγές προέταξε στο διάγγελμά του ο πρόεδρος του Καζακστάν

Το εθνικό σχέδιο της χώρας παρουσίασε σε διάγγελμά του ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγεφ, τρεις μήνες μετά την εκλογή του. Στο πρώτο διάγγελμα του προς τον λαό του Καζακστάν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Καζακστάν υπογράμμισε την ανάγκη υλοποίησης πέντε θεσμικών μεταρρυθμίσεων: Μοντέρνο και αποτελεσματικό κράτος, εξασφάλιση των δικαιωμάτων και ασφάλεια των πολιτών, αναπτυξιακή οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, νέα στάδια κοινωνικού εκσυγχρονισμού, ισχυρές περιφέρειες-ισχυρή χώρα.

«Σχεδόν 30 χρόνια πριν, ανακηρύξαμε την Ανεξαρτησία μας, εκπληρώνοντας έτσι το αιώνιο όνειρο των προγόνων μας. Χάρη στη διαρκή ενότητα, ενισχύσαμε την ανεξαρτησία μας και δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για τη βελτίωση της ευημερίας του λαού» ανέφερε εισαγωγικά στο μήνυμά του ο Καζάκος πρόεδρος.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, σημείωσε πως η αναπτυξιακή πορεία του Καζακστάν έχει αποκτήσει παγκοσμίως αναγνώριση ως το μοντέλο του Καζακστάν ή το μοντέλο του Ναζαρμπάγιεφ και επισήμανε ότι τώρα δίνεται η ευκαιρία να διευρύνει τα επιτεύγματα της η χώρα.

Αναφερόμενος στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, δεσμεύθηκε πως ο πολιτικός μετασχηματισμός που υποσχέθηκε πριν από τις προεδρικές εκλογές θα γίνει σταδιακά και σταθερά, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του κράτους και του λαού. Προέταξε πως βασική του αρχή είναι ότι οι επιτυχημένες οικονομικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι πλέον δυνατές χωρίς τον εκσυγχρονισμό της κοινωνικοπολιτικής ζωής της χώρας και ότι βασικό καθήκον της κυβέρνησης είναι να ανταποκρίνεται γρήγορα και αποτελεσματικά σε όλα τα εποικοδομητικά αιτήματα των πολιτών.

Εξειδικεύοντας τις προτεινόμενες θεσμικές μεταρρυθμίσεις, προέταξε μεταξύ άλλων την υλοποίηση της διαδικασίας οικοδόμησης ενός συστήματος, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, τη διαφάνεια, μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την αύξηση της παραγωγικότητας με έμφαση στην οικονομία της γνώσης, την ενίσχυση του ρόλου του Καζακστάν στην Κεντρική Ασία ως περιφερειακού ηγέτη, υποστήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς και των εθνικών επιχειρήσεων, ενίσχυση αγροτοβιομηχανικού τομέα, δικαιότερη φορολογία, αύξηση των κοινωνικών εισφορών, ενίσχυση εισοδήματος εργαζομένων, στήριξη θεσμού της οικογένειας, καλύτερη πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, ανάπτυξη υποδομών.

Ως υπεύθυνους για την αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ο πρόεδρος του Καζακστάν όρισε τα μέλη της κυβέρνησης, τους επικεφαλής των κρατικών φορέων, των περιφερειών και των επιχειρήσεων

Καταλήγοντας στο διάγγελμά του, ο Καζάκος πρόεδρος είπε πως έχει μεγάλη πίστη σε κάθε πολίτη της χώρας και τους προτρέπει να συμβάλουν προσωπικά στην ευημερία της χώρας μας.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Καζακστάν Κασίμ Τοκάγεφ κέρδισε τις πρόωρες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 10 Ιουνίου, συγκεντρώνοντας το 70,8% των ψήφων. Ο πλησιέστερος αντίπαλός του κέρδισε το 16,2% των ψήφων στις εκλογές αυτές, οι οποίες προκηρύχθηκαν σ’ αυτή την πρώην σοβιετική Δημοκρατία της κεντρικής Ασίας μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση, τον Μάρτιο, του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, ο οποίος ηγούνταν της χώρας από την ανεξαρτησία της, το 1991.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.