«Παζάρι» Αθήνας – Σκοπίων για την ονομασία

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «παζάρι» μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για την ονομασία του γειτονικού κρατιδίου. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, επιβεβαίωσε την Τρίτη (20/3) ότι το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια.

Μάλιστα, ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ, με τη σειρά της, απάντησε και απέστειλε τις δικές της προτάσεις για το ζήτημα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό, εξάλλου, η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών θα πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στη Βιέννη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στις 30 Μαρτίου.

Οι προτάσεις των Σκοπίων και ο διαχωρισμός των… Μακεδονιών

Δηλώσεις για το θέμα έκανε, εξάλλου, και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, επιβεβαιώνοντας ότι τα Σκόπια παρέδωσαν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα τις δικές τους προτάσεις.

Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ της… Μακεδονίας των Σκοπίων και αυτής της Ελλάδας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της ‘Μακεδονίας’ και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί», δήλωσε σχετικά ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ.

Ο Ντιμιτρόφ πρόσθεσε ότι περιμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στα Σκόπια. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναμένεται να μεταβεί στα Σκόπια το απόγευμα της Πέμπτης, για διήμερη επίσκεψη.