Στο Ευρωκοινοβούλιο η Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑΜΑΚ

Εξαιρετικά θετικές εντυπώσεις σε βουλευτές, προσωπικό και επισκέπτες της Ευρωβουλής άφησε η Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), με τη συμμετοχή της σε έκθεση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η έκθεση είχε τίτλο «Τεχνολογία και καινοτομία για το κοινωνικό καλό» (Exhibition on Technology and Innovation for Social Good) και πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, το τριήμερο 20-22 Νοεμβρίου.

Διοργανώθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), για συζήτηση και ψήφιση θεμάτων όπως η συνέχιση του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας «Horizon Europe», του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη για την περίοδο 2021-2027, τη θέσπιση του διαστημικού προγράμματος της Ένωσης, την πολιτική σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, κ.α.

Οι στόχοι και η ανταπόκριση

Η «Exhibition on Technology and Innovation for Social Good» διοργανώθηκε με στόχο την ενδεικτική παρουσίαση στα μέλη της επιτροπής ITRE καινοτόμων έργων και πρωτοβουλιών για την κοινωνία. Προσκλήθηκαν και συμμετείχαν συνολικά 16 εκθέτες, δώδεκα από τους οποίους ήταν χρηματοδοτούμενα έργα Horizon2020 και τέσσερεις πρωτοβουλίες και δράσεις καινοτόμων τεχνολογιών, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Ρομποτικής του ΠΑΜΑΚ.

Την έκθεση επισκέφθηκαν, έδειξαν ενδιαφέρον και πειραματίστηκαν με τις τεχνολογίες βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, προσωπικό και επισκέπτες της Ευρωβουλής, αλλά ιδιαίτερα τα μέλη της Επιτροπής ITRE. Στην έναρξη της έκθεσης, την οποία συντόνισε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή ως μέλος της επιτροπής, ο αρμόδιος προϋπολογισμού της επιτροπής Paul Rübig, ενημέρωσε για την αύξηση των κονδυλίων για έρευνα στο νέο κύκλο των προγραμμάτων Horizon2020 και Erasmus+.