ΠΑΜΑΚ: Το 71,5% λέει «όχι» στον όρο Μακεδονία

«Καταπέλτης» είναι τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία το 71,% των ερωτηθέντων δεν αποδέχεται τη χρήση του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Μόλις το 22,5% θέλει σύνθετη ονομασία

Τα πορίσματα της έρευνας του ΠΑΜΑΚ είναι εντυπωσιακά, ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στη χώρα και απέχουν αρκετά από την εικόνα που θα επιθυμούσαν αρκετοί.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι από το υπόλοιπο 28,5% που δεν απάντησε «όχι» στη χρήση του όρου «Μακεδονία», το 6% αρνήθηκε να απαντήσει και μόλις το 22,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συναινεί στην καθιέρωση και χρήση μίας σύνθεσης ονομασίας από τα Σκόπια.

Αρνητική εικόνα για τους χειρισμούς Τσίπρα

Εκτός από το παραπάνω ερώτημα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να σχολιάσουν τους έως τώρα χειρισμούς των κυβερνώντων στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου. Και σε αυτή την περίπτωση, διαπιστώνουμε ότι η εικόνα είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που προσπαθεί να παρουσιάσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΑΜΑΚ, λοιπόν, το 56% των ερωτηθέντων εκφράζει την άποψη, ότι οι χειρισμοί του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Σωστή κατεύθυνση «βλέπει» μόλις το 26,5% των συμμετεχόντων.

Αντιστοίχως, το 54% των ερωτηθέντων κρίνει αρνητικά και τη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ το 21,5% τη «βλέπει» με καλό μάτι.

Τι… βαθμό παίρνουν Κοτζιάς και Καμμένος

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν, επίσης, για τις ενέργειες και τους χειρισμούς των κ.κ. Νίκου Κοτζιά και Πάνου Καμμένου.

Στην πρώτη περίπτωση, το 47% εξ αυτών θεωρεί πως είναι λάθος οι κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ενώ μόλις το 26% τις θεωρεί σωστές.

Όσον αφορά τον Πάνο Καμμένο, το 51% κρίνει αρνητικά τις τοποθετήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και το 26,5% τις αντιμετωπίζει θετικά.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το 41% κρίνει αρνητικά τη στάση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου και το 34,5% θετικά.