«Πατριωτικό καθήκον η κύρωση της Συμφωνίας»

«Ιστορικό βήμα για τις δύο χώρες» χαρακτηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας τη Συμφωνία των Πρεσπών και υποστηρίζει πως αποτελεί «πατριωτικό καθήκον» η κύρωσή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιπολίτευση για «διγλωσσία και επικίνδυνο παιχνίδι με την ακροδεξιά και την πολιτική του μίσους για να κερδίσει κάποιο πρόσκαιρο εκλογικό όφελος».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα λειτουργήσει ως «καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων στην Ελλάδα».

Ερωτηθείς πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός πόλος, απάντησε: «Στην Ελλάδα η περιπέτεια των Μνημονίων έχει προκαλέσει τεκτονικές ανακατατάξεις στο πολιτικό σύστημα. Έτσι σε ένα τμήμα του προοδευτικού μεσαίου χώρου υπάρχει σήμερα κρίση πολιτικής εκπροσώπησης. Το βάρος της συγκρότησης ενός προοδευτικού πόλου πέφτει εκ των πραγμάτων στη μεγαλύτερη δύναμη, αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς ηγεμονισμούς. Επιδιώκουμε τον διάλογο με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις πάνω σε κάποιους σταθερούς άξονες: την αντιπαράθεση με την ακροδεξιά, τη δίκαιη ανάπτυξη, την ενίσχυση της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, τις αναγκαίες τομές για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της ποιότητας της δημοκρατίας και των θεσμών. Αυτές είναι οι βάσεις ενός σχεδίου που μπορεί να συσπειρώσει την μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία της κοινωνίας».

«Να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες»

Ερωτηθείς για το μεγάλο συλλαλητήριο της Κυριακής (20/1), ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «σε μια δημοκρατική κοινωνία, το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά για τις απόψεις τους, είναι αδιαπραγμάτευτο».

Παράλληλα, όμως, κάλεσε τους συμμετέχοντες να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες, λέγοντας: «Θεωρώ όμως ότι είναι υποχρέωση όλων να απομονώσουν τις ακραίες ομάδες που φαντάζομαι θα επιχειρήσουν να χειραγωγήσουν και αυτό το συλλαλητήριο και να απέχουν από εκδηλώσεις και συνθήματα μίσους. Έχει υπάρξει αρκετό εμφύλιο μίσος στην ιστορία αυτού του τόπου. Φθάνει. Οι αντιπαραθέσεις πρέπει να γίνονται με επιχειρήματα και διάλογο».

«Βολές» σε Κυριάκο Μητσοτάκη

Όσον αφορά την απόρριψη της πρόσκλησης σε debate από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι προφανές πως για το Μακεδονικό ούτε έχει επιχειρήματα ούτε και πιστεύει αυτά που χρησιμοποιεί. Επιλέγει την παραδοξολογία απέναντι στον ορθό λόγο. Τη λαθροχειρία απέναντι στην αλήθεια. Την πατριδοκαπηλία απέναντι στην πατριωτική ευθύνη. Για αυτό αρνήθηκε την τηλεμαχία».