ΠΓΔΜ: Τετάρτη η υπογραφή ένταξης στο ΝΑΤΟ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ, τονίζει ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της κυβέρνησης των Σκοπίων αναφέρει:

«Βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι Πρέσβεις των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Με την πράξη αυτή, τα 29 κράτη – μέλη θα εκφράσουν την συμφωνία τους να γίνει η χώρα μας μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος – μέλος χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη – μέλη, η χώρα μας με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία».

Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, γνωστοποίησε το Σάββατο ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της μελλοντικής Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί στις 6 Φεβρουαρίου».