Στο επίκεντρο τα αιτήματα των δημάρχων προς την κυβέρνηση

Το προσφυγικό και τα αιτήματα των δημάρχων προς την κυβέρνηση, ενόψει της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της άφιξης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, απασχόλησαν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Με αφορμή την έλευση προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελόκηπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, χαρακτήρισε «αδιανόητο στα ακριτικά νησιά να βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των προσφύγων» και πρόσθεσε: «ούτε όμως να δεχθούμε το 50% να βρίσκεται στα νησιά και το άλλο 50% στην Κεντρική Μακεδονία».

Όπως είπε, μετά από ενημέρωση που είχε από τους δημάρχους, οι δομές σε Νέα Καβάλα και Διαβατά είναι υπερπλήρεις και θα επικρατήσει το αδιαχώρητο εάν προστεθούν και άλλοι πρόσφυγες σε αυτές. Ο κ.Κυρίζογλου ζήτησε εκ νέου αναλογική και δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλη τη χώρα.

Αιτήματα των δήμων προς την κυβέρνηση 

Με αφορμή την άφιξη του πρωθυπουργού και κυβερνητικού κλιμακίου στην πόλη, οι δήμαρχοι θα θέσουν σειρά αιτημάτων, για τα οποία ήδη ενημέρωσαν τον υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο. Μεταξύ αυτών θα θίξουν τα ζητήματα της ανεργίας, αξιοποίησης του Θερμαϊκού και του θαλάσσιου μετώπου, απόδοσης των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τα ζητήματα Μετρό και ΟΑΣΘ, σχολική στέγη, κοινωνικές δομές και οικονομική βιωσιμότητα των δήμων.
«Περιμένουμε την ομιλία του πρωθυπουργού και τις εξαγγελίες», είπε ο κ.Κυρίζογλου προσθέτοντας πως «με χαρά θα χειροκροτήσουμε κάθε θετικό, ενώ θα διαμαρτυρηθούμε και θα συγκρουστούμε με καθετί που μας βρίσκει αντίθετους».

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Νέαπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, συμπλήρωσε πως στα θέματα στα οποία θα κληθεί η κυβέρνηση να βρει λύσεις πρέπει να περιλαμβάνεται και το ζήτημα της καταστροφής του δάσους του Σέιχ Σου από το φυλλοφάγο έντομο.

«Από τον πρωθυπουργό περιμένουμε ειδική αναφορά για την Αυτοδιοίκηση. Να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Εάν δεν το κάνει θα είναι εκτεθειμένος σε αυτά που έλεγε το προηγούμενο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Δανιηλίδης.

Η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ-ΚΜ ήταν η πρώτη μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημάρχων στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.