«Παίζουμε όλοι μαζί», 13ο Νηπιαγωγείο Νέας Ιωνίας Βόλου

Περισσότεροι από 1000 μαθητές συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Υπάρχουμε Μαζί»

«Υπάρχουμε Μαζί». Αυτό ήταν το κεντρικό θέμα του 21ου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας, που διοργανώθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης Νέων κατά τη φετινή σχολική χρονιά, με τη συμμετοχή πάνω από 1.000 μαθητών και μαθητριών, ανάμεσά τους και παιδιά πρόσφυγες.

Ο 21ος Διαγωνισμός Μαθητικής Δημιουργίας κάλεσε τους μαθητές και τις μαθήτριες από όλη τη χώρα να εκφράσουν δημιουργικά τη γνώμη, τις ιδέες και τις εμπειρίες τους για το τι σημαίνει για τα ίδια τα παιδιά η συνύπαρξη σε έναν κόσμο που φέρνει «Μαζί» τους πρόσφυγες με τις κοινότητες υποδοχής. Μαζί στο σχολείο, στη γειτονιά, στη δουλειά, στο πανεπιστήμιο, μαζί στις νέες εμπειρίες που φέρνει κάθε νέο ξεκίνημα.

Σε 30 πόλεις της χώρας, που εκτείνονται από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από τη Σάμο μέχρι την Πρέβεζα, παιδιά από 130 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων εσπερινά σχολεία, σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, δούλεψαν, σε ομάδες είτε ατομικά, παρουσιάζοντας γραπτά κείμενα, αφίσες, κόμικ, βίντεο και φωτογραφίες. Ανάμεσά τους, τα πρώτα βραβεία απέσπασαν συνολικά 63 μαθητές και μαθήτριες από διάφορες περιοχές της χώρας, που ζωγράφισαν, έγραψαν ποιήματα, σκέφτηκαν πρωτότυπα μηνύματα «μιλώντας» για έναν κόσμο που δίνει την ευκαιρία σε όλους μας, πέρα από καταγωγή, θρησκεία, αναπηρία ή τραυματικές εμπειρίες, να υπάρχουμε «Μαζί».

Η αξιολόγηση των συμμετοχών πραγματοποιήθηκε από ομάδες μελών της Επιτροπής Ευαισθητοποίησης Νέων ανάλογα με την ειδίκευσή τους. Πέρα από τα βραβεία, αρκετές συμμετοχές έλαβαν διάκριση για την αρτιότητά τους και την πρωτοτυπία έκφρασης. Παράλληλα, ενήλικες μαθητές συμμετείχαν για μια ακόμα χρονιά εκτός διαγωνισμού με πολύ αξιόλογες προσπάθειες.

Οι συμμετοχές των παιδιών που διακρίθηκαν και τα αναλυτικά αποτελέσματα του Διαγωνισμού είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ