Πιθανή δίωξη κατά Νετανιάχου από τον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ δήλωσε πως δεν υπάρχει κανένας νομικός λόγος που να τον εμποδίζει από το να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου, στην περίπτωση που αποφασίσει ότι στοιχειοθετείται κάτι τέτοιο.

Ο γενικός εισαγγελέας Αβιχάι Μάντελμπλιτ δήλωσε πως η ομάδα του εξακολουθεί να εξετάζει το υλικό των υποθέσεων και σκοπεύει να καταλήξει σε απόφαση το ταχύτερο δυνατό.

Ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του απαγγελθούν κατηγορίες για τρεις υποθέσεις διαφθοράς. Αρνείται τις κατηγορίες και έχει χαρακτηρίσει τις υποθέσεις κυνήγι μαγισσών.

Εξακολουθεί να θεωρείται φαβορί για τη νίκη στις εκλογές, όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ένας από τους κυριότερους αντιπάλους του, ο πρώην στρατηγός Μπένι Γκαντζ, σημειώνει άνοδο.

Ο Μάντελμπλιτ είπε πως έχει ενημερώσει τους δικηγόρους του Νετανιάχου ότι «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στο να ληφθεί και δημοσιοποιηθεί μια απόφαση, αν υπάρξει τέτοια, σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών στις υποθέσεις που συνδέονται με τον πρωθυπουργό, ή σε τμήμα αυτών, που θα συνεπάγεται ακρόαση, ακόμη και πριν από την ημερομηνία των εκλογών».

Ο Νετανιάχου έχει πει ότι δεν θα εγκαταλείψει την κούρσα αν ο Μάντελμπλιτ ανακοινώσει την πρόθεσή του να δεχθεί τις αστυνομικές συστάσεις και να του ασκήσει δίωξη.

Η αστυνομία υποστηρίζει πως ο Νετανιάχου είχε κάνει ρυθμιστικές χάρες στον μεγαλύτερο ισραηλινό όμιλο τηλεπικοινωνιών Bezeq με αντάλλαγμα μια πιο ευνοϊκή κάλυψη σε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο που ανήκει στον ιδιοκτήτη της εταιρίας.

Σε μια δεύτερη υπόθεση, η αστυνομία λέει πως ο Νετανιάχου έλαβε ακριβά δώρα από πλούσιους επιχειρηματίες. Μια τρίτη έρευνα εστιάζει στις υποψίες σύμφωνα με τις οποίες ο Νετανιάχου διαπραγματεύθηκε μια συμφωνία με μια εφημερίδα για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη με αντάλλαγμα υποσχέσεις να προωθήσει νομοθεσία που θα περιόριζε την κυκλοφορία μιας ανταγωνιστικής εφημερίδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ