Πιθανή μια εμπορική διένεξη ΕΕ – ΗΠΑ

Όσα συμβαίνουν μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα πρέπει να ανησυχούν την Ευρώπη, εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ και προτείνει στους Ευρωπαίους να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενη εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ, εκτιμά ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ, ο οποίος ωστόσο θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιτάξουν στην Ουάσιγκτον πολύ περισσότερα από ό,τι οι Κινέζοι σε μια πιθανή εμπορική αντιπαράθεση.

Ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου θεωρεί, μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF, ότι η Ευρώπη έχει πολλά να μάθει από την εμπορική διένεξη ΗΠΑ-Κίνας:

«Από την αντιπαράθεση Πεκίνου-Ουάσιγκτον βλέπουμε για μια ακόμα φορά ότι ο Ντ. Τραμπ είναι τζογαδόρος και απρόβλεπτος. Είναι συνεπώς δύσκολο να αναπτύξεις μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετώπισης. Εκτιμώ ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ, η οποία θα είναι αναμφίβολα μεγάλη πρόκληση, μιας και πολλές φορές ανατρέπονται τελευταία στιγμή για λόγους τακτικής ακόμα και προκαταρτικές συμφωνίες. Οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν παρακολουθώντας όσα συμβαίνουν μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ».

Η αντίδραση των Ευρωπαίων εξέπληξε τον πρόεδρο Τραμπ

Ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Κιέλου Γκάμπριελ Φελμπερμάιρ προτείνει στους Ευρωπαίους να μην υποχωρήσουν σε περίπτωση που ο πρόεδρος Τραμπ αρχίσει να απειλεί με επιβολή επιπλέον δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών προϊόντων:

«Η Ευρώπη έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες αντίδρασης στις ΗΠΑ απ΄ ό,τι οι Κινέζοι. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ανέρχεται στα 419 δις δολάρια, άλλο αν ο πρόεδρος Τραμπ κάνει λόγο συνεχώς για 500 δις. Και τα 419 δις όμως είναι τεράστιο ποσό. Σε αντίθεση οι Ευρωπαίοι έχουν ένα σχεδόν ισοσκελισμένο εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ. Υπάρχει βέβαια ένα έλλειμμα στον τομέα των αγαθών, όμως οι Αμερικανοί κερδίζουν πολλά χρήματα με την παροχή υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιτάξουν πολύ περισσότερα στους Αμερικανούς από ό,τι η Κίνα σε περίπτωση εμπορικής διένεξης. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στην επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου οι Ευρωπαίοι απάντησαν άμεσα με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως τις μηχανές Harley Davidson και τα τζιν. Ίσως να προκάλεσε έκπληξη στον Τραμπ ότι η ΕΕ είναι σε θέση να αντιδράσει.

Αυτή η στρατηγική πρέπει να συνεχιστεί έτσι ώστε ο Τραμπ να γνωρίζει ότι σε κάθε νέα επιβολή δασμών θα υπάρξει η απάντηση από τους Ευρωπαίους. Το ζητούμενο για την ΕΕ είναι τώρα να παραμείνει σταθερή σε μια ενιαία γραμμή έτσι ώστε να διατηρήσει την αξιοπιστία της».

Πηγή: Deutsche Welle