Ποια «δώρα» θα μοιράσει ο Τσίπρας στη ΔΕΘ

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Πώς και πώς περιμένει ο Αλέξης Τσίπρας την 20ή Αυγούστου, όταν βγαίνει επισήμως η χώρα μας από την εποχή των μνημονίων!

Κι αυτό γιατί στόχος του πρωθυπουργού είναι η δημόσια ατζέντα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα να περιστραφεί γύρω από την οικονομία, όπου εκτιμά πως αποτελεί προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση, κι όχι περί τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία έχει διχάσει τους Έλληνες.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει δοθεί έμφαση στην προετοιμασία της ομιλίας του στη ΔΕΘ η οποία, όπως εγκαίρως έχει γράψει το Politik, θα έχει προεκλογικό χρώμα και θα περιστρέφεται γύρω από παροχές κι ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, την οποία στο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι έχουν αδικήσει, έστω κι αν αυτό συνέβη προς όφελος των λιγότερο προνομιούχων όπως ισχυρίζονται.

Κυβερνητικές πηγές αποκαλύπτουν ότι στο «καλάθι» με το οποίο θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας σε μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας του Μακεδονικού θα περιλαμβάνονται:

μείωση του ΕΝΦΙΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, φοροελαφρύνσεις έως 750.000.000 ευρώ, αύξηση του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση, αλλά κι όλων των μισθών χάρη στην επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Σε σχέση με την κατάργηση της μείωσης των συντάξεων, οι ίδιες πηγές μάς καλούν να είμαστε υπομονετικοί και να περιμένουμε την πορεία των δημοσιονομικών στόχων για το 2018 από την οποία θα κριθεί το αν τελικώς οι συνταξιούχοι θα γλιτώσουν το νέο «ψαλίδι».

Δηλώνουν, πάντως, αισιόδοξοι με βάση τη μέχρι σήμερα εκτέλεση του προϋπολογισμού, αλλά και τις πρώτες σχετικές συζητήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Κι αυτό γιατί ήδη έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 800.000.000 ευρώ ο οποίος μπορεί να αυξηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ από το Μαξίμου μάς διαβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά ότι ακόμα και ξένοι επενδυτές θεωρούν αχρείαστη τη μείωση των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου, όπως είχε απαιτήσει το ΔΝΤ που παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος και μόνο.

Σαφάρι για επενδυτές

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το «σαφάρι» για την εύρεση επενδυτών.

Μετά από τις πρόσφατες επαφές του πρωθυπουργού στο Σίτι του Λονδίνου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιήσει «road show» σε Νέα Υόρκη και Βοστώνη με βασικό στόχο να διαφημίσει τα ελληνικά ομόλογα ενόψει της επιστροφής της χώρας μας στις αγορές.