Φωτογραφία Αρχείου

Ποινική έρευνα για την αποτυχημένη εκτόξευση του Σογιούζ

Μεγάλες διαστάσεις φαίνεται πως λαμβάνει η αποτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου Σογιούζ, καθώς η ρωσική Δικαιοσύνη, ξεκίνησε ποινική έρευνα, προκειμένου να ανακαλύψει τις αιτίες της παταγώδους αποτυχίας.

Η ρωσική Επιτροπή Έρευνας, ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει έρευνα γύρω από τον πύραυλο, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος, να μεταφέρει έναν Αμερικανό και έναν Ρώσο αστροναύτη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), προκειμένου να προσδιορίσει αν υπήρξαν παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας που οδήγησαν στην αποτυχία αυτή με αποτέλεσμα οι δύο αστροναύτες, ο Ρώσος Αλεξέι Οφτσινίν και ο Αμερικανός Νικ Χέιγκ, να εκτοξευθούν με την κάψουλά τους και να προσγειωθούν σώοι και αβλαβείς στις στέπες του Καζακστάν.

«Ομάδα έρευνας έχει συσταθεί και οι αξιωματούχοι εξετάζουν αυτή τη στιγμή το σημείο της εκτόξευσης, έχουν κατασχεθεί έγγραφα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Έρευνας.

Τι συνέβη με τον πύραυλο Σογιούζ

Ο πύραυλος Σογιούζ παρουσίασε βλάβη στον κινητήρα περίπου δύο λεπτά μετά την εκτόξευσή του. Οι δύο αστροναύτες, που εκτοξεύθηκαν χάρη στον «πύργο διάσωσης» του πυραύλου, εντοπίστηκαν από τα συνεργεία διάσωσης λίγα λεπτά μετά την προσγείωσή τους σε απόσταση 400 χλμ. και πλέον ανατολικά του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ.

Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο ανώνυμη πηγή μετέδωσε ότι λόγω του περιστατικού, η Ρωσία είναι πιθανό να αναστείλει όλες τις μη επανδρωμένες πτήσεις των πυραύλων Σογιούζ φέτος.