Πουέρτο Ρίκο: Σχεδόν 3.000 νεκροί από τον τυφώνα «Μαρία»

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον τυφώνα «Μαρία» το 2017 στο νησί του Πουέρτο Ρίκο τους επόμενους έξι μήνες μετά την καταστροφή. 

Τα παραπάνω στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια σύμφωνα με μια ανεξάρτητη μελέτη που ανατέθηκε από την κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ερευνητές του πανεπιστημίου «Τζορτζ Ουάσινγκτον» έφθασαν σε αυτό το συμπέρασμα συγκρίνοντας τη θνησιμότητα κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου με την συνήθη θνησιμότητα ερευνώντας οικογενειακά αρχεία, λαμβάνοντας υπόψη τη μετανάστευση των ανθρώπων. Εκτιμούν οτι την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017-Φεβρουαρίου 2018 η θνησιμότητα αυξήθηκε κατά 22%.

Μία άλλη ανεξάρτητη έρευνα από ερευνητές του Χάρβαρντ, μη ελεγχόμενη από την κυβέρνηση του Πουέρτο Ρίκο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, κατέληξε στο συμπέρασμα οτι τουλάχιστον 4.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε τρεις μήνες, σύμφωνα με μία παρόμοια μέθοδο.

Οι έρευνες αυτές πυροδοτήθηκαν από την έντονη διαμάχη που προκάλεσε ο επίσημος κυβερνητικός απολογισμός που δόθηκε τότε στη δημοσιότητα: 64 θάνατοι- ένας απολογισμός που ακόμα και οι ίδιες οι αρχές του Πουέρτο Ρίκο αναγνώρισαν οτι ήταν μή πραγματικός

Ο τυφώνας «Μαρία» άφησε ωστόσο το στίγμα του για μήνες στο νησί, το οποίο έμεινε χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο, απομονώνοντας τα χωριά. Για μήνες ευπαθείς ομάδες δεν είχαν πρόσβαση σε γιατρούς και φαρμακεία.

Το χάος που επικράτησε στις πόλεις και τα χωριά ήταν τεράστιο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχθηκε σφοδρή κριτική για την αργοπορία της η οποία ήταν σε πλήρη αντίθεση με την υψηλή προτεραιότητα των αμερικανικών αρχών στο Τέξας και την Λουιζιάνα, που την ίδια εποχή χτυπήθηκαν από έναν άλλο τυφώνα, τον «Χάρβεϊ».