Πούτιν: «Θρησκεία ο Κομμουνισμός όπως… ο Χριστιανισμός»

Τον Κομμουνισμό με τον Χριστιανισμό συγκρίνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μία συνέντευξη που ήδη έχει προκαλέσει αίσθηση και ποικίλες αντιδράσεις. Ο Ρώσος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ, απόσπασμα του οποίου μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση.

«Ίσως αυτό που θα πω να μην αρέσει σε κάποιους, αλλά αυτή είναι η άποψή μου. Καταρχάς, η πίστη μας συντρόφευε πάντα και γινόταν ακόμα πιο ισχυρή κάθε φορά που η χώρα μας, ο λαός μας αντιμετώπιζαν δύσκολους καιρούς. Υπήρχαν χρονικές περίοδοι μάχιμου αθεϊσμού, κατά τις οποίες οι ιερείς διώκονταν και οι εκκλησίες καταστρέφονταν, αλλά παράλληλα γεννιόταν μια νέα θρησκεία», είπε αρχικά ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Πολλές οι ομοιότητες»

«Η κομμουνιστική ιδεολογία έχει πολλές ομοιότητες με τον χριστιανισμό, στην πραγματικότητα. Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα, δικαιοσύνη: όλες οι αξίες που αναφέρονται στην Αγία Γραφή, περιλαμβάνονται σε αυτή. Και ο «Ηθικός Κώδικας της Οικοδόμησης του Κομμουνισμού» (σ.σ. ένα κείμενο με 12 κανόνες που ήταν διαδεδομένο την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης); Πρόκειται για μετουσίωση, ένα πρωτόγονο απόσπασμα από τη Βίβλο. Τίποτα καινούργιο δεν επινοήθηκε», πρόσθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το μαυσωλείο του Λένιν και τα λείψανα των Αγίων

Μάλιστα, ο Πούτιν έφτασε στο σημείο να συγκρίνει το δέος που εμπνέει το μαυσωλείο του Βλαντιμίρ Λένιν στους κομμουνιστές με εκείνο που νιώθουν οι Χριστιανοί αντικρίζοντας τα λείψανα αγίων.

«Κοιτάξτε, η σορός του Λένιν τοποθετήθηκε σε ένα μαυσωλείο. Πώς διαφέρει αυτό από τα λείψανα των αγίων της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Χριστιανοσύνης γενικότερα; Κάποιοι λένε ότι δεν υπάρχει ανάλογη παράδοση στη χριστιανική πίστη. Αν πάει όμως κάποιος στο Άγιο Όρος και ρίξει μια ματιά, θα δει ότι υπάρχουν λείψανα αγίων εκεί. Υπάρχουν και εδώ, στη χώρα μας», δήλωσε σχετικά.

Ανάμεικτες αντιδράσεις

Ασφαλώς, οι δηλώσεις του Πούτιν προκάλεσαν δυσαρέσκεια σε πολλούς Χριστιανούς. Ωστόσο, έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό από τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος στη χώρα του. «Οι κομμουνιστές και οι αριστερές πατριωτικές δυνάμεις στη Ρωσία κατανοούν ότι ο κομμουνισμός είναι κοντά στον Χριστιανισμό, όσο μακριά βρίσκονται από αυτόν ο καπιταλισμός και το σημερινό οικονομικό σύστημα στη χώρα μας», σχολίασε αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας.