Οι κυρώσεις βλάπτουν τους πάντες, διεμήνυσε ο Ρώσος πρόεδρος από τη Βιέννη

Οι κυρώσεις είναι επιβλαβείς για όλες τις πλευρές και όλοι, όπως και η Ρωσία, ενδιαφέρονται για την άρση τους, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντρ Βαν ντερ Μπέλεν.

Σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο, «οι κυρώσεις και οι οποιοιδήποτε περιορισμοί που έχουν πολιτικά κίνητρα, ο προστατευτισμός, είναι πράγματα μονομερή, συνιστούν τρόπους επίλυσης πολιτικών ζητημάτων που δε χρησιμεύουν για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος, βλάπτουν τους πάντες, και εκείνους που τις υιοθετούν και εκείνους στους οποίους στρέφονται». Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον αυστριακό ομόλογο του για το ότι «η Ρωσία ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες που σχετίζονται με τις κυρώσεις».

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν δυσκολίες. «Για μας πριν μερικά χρόνια δεν ήταν εύκολο, καθώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι, και μάλιστα δύο φορές, με μια σημαντική πτώση των τιμών στα είδη που παραδοσιακά εξάγουμε», αλλά «παρ’ όλα αυτά, δεν καταφέραμε απλώς να διατηρήσουμε την μακροοικονομική σταθερότητα, αλλά και να την ενισχύσουμε».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία κατάφερε να πετύχει το κατώτερο επίπεδο πληθωρισμού σε όλη τη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας φθάνοντας το 2,5%, το επίπεδο της ανεργίας έπεσε κάτω από το 5%, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται τα συναλλαγματικά αποθέματα, υπάρχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο της τάξεως των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, αυξάνονται οι επενδύσεις κεφαλαίων κατά 4,4%. «Έχουμε μια σταθερή, προς το παρόν μικρή αλλά παρ’ όλα αυτά σταθερή άνοδο της οικονομίας», κατέληξε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με τη εκτίμηση του Ρώσου προέδρου, οι σχέσεις Μόσχας-Βιέννης «αναπτύσσονται θετικά και ανοδικά». Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι η Ρωσία κατέχει τη δεύτερη θέση στον τομέα των επενδύσεων στην αυστριακή οικονομία μετά τη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι «οι αυστριακοί εταίροι μας έχουν επενδύσει σχεδόν τέσσερα δισεκατομμύρια στη ρωσική οικονομία, ενώ στη ρωσική αγορά δραστηριοποιούνται περισσότερες από 5.000 αυστριακές επιχειρήσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ