Πούτιν: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα ευθύνεται για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι την κύρια ευθύνη για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ την είχε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης καθώς, όπως είπε, αυτό ήταν το κόμμα που βρισκόταν στην εξουσία και κανένας άλλος.

Την αφορμή για την επισήμανση αυτή την έδωσε στο Ρώσο πρόεδρο ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσίας Γκενάντι Ζουγκάνοφ κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης της υποψηφιότητας του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο αξίωμα του πρωθυπουργού από την Κρατική Δούμα.

Ο Γκενάντι Ζουγκάνοφ, στην ομιλία του, αφού απέρριψε την υποψηφιότητα Μεντβέντεφ και τάχθηκε κατά της αύξησης των συνταξιοδοτικών ορίων, εξήρε τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης σε διάφορους τομείς, επιρρίπτοντας ευθύνες για τα προβλήματα που προέκυψαν στη μετασοβιετική Ρωσία στις κυβερνήσεις που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου Πούτιν, ο οποίος παρότι συμφώνησε με τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης απευθυνόμενος στον ηγέτη των κομμουνιστών τού είπε ότι ξέχασε να πει ένα πράγμα: ότι «υπό την ευαίσθητη καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος, η Σοβιετική Ένωση έπαψε να υπάρχει».

Ο Ρώσος πρόεδρος, αφού επεσήμανε ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είναι πλέον ένα «ιστορικό γεγονός», είπε ότι «κανένας άλλος εκτός από το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο ρόλος του οποίου ήταν κατοχυρωμένος ακόμη και στο Σύνταγμα της Σοβιετικής Ένωσης, δεν ήταν μεταξύ αυτών που ηγούντο αυτής της διαδικασίας».

Προσέθεσε τέλος ότι, παρότι τη διαδικασία αυτήν την επηρέασαν «πολλές έξωθεν δυνάμεις, το ΚΚΣΕ ήταν επικεφαλής και στην ουσία με τα χέρια των ηγετών του ΚΚΣΕ, ούτως ή άλλως, εξελίχθηκε η διαδικασία αυτή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ