«Υπάρχουν στις ΗΠΑ δυνάμεις έτοιμες να θυσιάσουν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις»

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε τις «δυνάμεις» στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι «έτοιμες να θυσιάσουν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις», δύο ημέρες μετά τη συνάντηση κορυφής του Ελσίνκι με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, η στάση του οποίου κρίθηκε επονείδιστη για έναν Αμερικανό πρόεδρο.

«Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που είναι έτοιμες εύκολα να θυσιάσουν τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις στις φιλοδοξίες τους» δήλωσε ο Πούτιν σε ομιλία του ενώπιον των πρεσβευτών της Ρωσίας που συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα.

Οι δυνάμεις αυτές «είναι έτοιμες να θυσιάσουν τα συμφέροντα των συμμάχων τους και ακόμη και τις εγγυήσεις για την ίδια τους την ασφάλεια» δήλωσε ο κύριος του Κρεμλίνου, υπενθυμίζοντας στο πλαίσιο αυτό ότι η συνθήκη για τον περιορισμό του αριθμού των πυρηνικών όπλων ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες (η νέα START) εκπνέει το 2021.

«Εάν δεν αρχίσουμε από σήμερα, από τώρα, το έργο της επέκτασης της συνθήκης αυτής, σε ενάμιση χρόνο απλώς θα εκπνεύσει, δεν θα υπάρχει πια» προειδοποίησε.

Από τη συνάντηση κορυφής του Ελσίνκι, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχεται βροχή επικρίσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες προερχόμενες και από το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, για τη «συμφιλιωτική» του στάση απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το τετ α τετ που οι δύο πρόεδροι είχαν στο Ελσίνκι παρουσία μόνο των διερμηνέων του αποτελεί αντικείμενο εικασιών και ανησυχιών, και ορισμένα μέλη του Κονγκρέσου φθάνουν μέχρι του σημείου να προτείνουν ο διερμηνέας του Τραμπ να κληθεί να προσέλθει στο Κονγκρέσο για να καταθέσει.

«Βλέπουμε στις ΗΠΑ δυνάμεις για τις οποίες τα συμφέροντα του κόμματός τους είναι πιο σημαντικά από τα εθνικά συμφέροντα» είπε ο Πούτιν.

«Η Ρωσία παραμένει ωστόσο ανοικτή στην ενίσχυση των επαφών με τις ΗΠΑ, με βάση την ισότητα και τα αμοιβαία οφέλη» πρόσθεσε.

«Έχουμε ανάγκη μίας νέας θετικής ημερήσιας διάταξης που θα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μία από κοινού προσπάθεια, την εξεύρεση σημείων επαφής. Φυσικά, μιλήσαμε γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ» πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ