Προβληματίζουν τα νέα όπλα της γαλλικής αστυνομίας

Τα «κίτρινα γιλέκα» συνεχίζουν ακάθεκτα στη Γαλλία, ενώ έντονες αντιδράσεις προκαλεί η χρήση ειδικών όπλων εναντίον διαδηλωτών από τη γαλλική αστυνομία. Το θέμα συζητείται σήμερα στη γαλλική βουλή.

Ο βαρύς απολογισμός των συγκρούσεων της αστυνομίας με τα κίτρινα γιλέκα από τον περασμένο Νοέμβριο προβληματίζει πλέον σοβαρά τη γαλλική κοινή γνώμη.

Πάνω από 1700 άτομα έχουν τραυματιστεί, ορισμένα εκ των οποίων σοβαρά, όπως το περασμένο Σάββατο ο Ζερόμ Ροντρίγκες στέλεχος των κίτρινων γιλέκων, γνωστός μάλιστα για την μετριοπάθειά του.

Η χρήση ή μη από την αστυνομία των λεγόμενων «μη θανατηφόρων όπλων» βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σήμερα στη γαλλική βουλή στο πλαίσιο της νέας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

Νέες παραγγελίες από το γαλλικό υπ. Εσωτερικών

Πρόκειται για τους εκτοξευτές πλαστικών σφαιρών γνωστών ως flash-ball ή των ακόμα ισχυρότερων LBD, γνωστών ως σφαιρών άμυνας, καθώς και χειροβομβίδων. Τα ονομάζουν «μη θανατηφόρα όπλα», κατ’ ευφημισμόν βέβαια, αφού ο φοιτητής Ρεμί Φρες άνοιξε τον κατάλογο των νεκρών το 2014, ο οποίος συμπληρώθηκε τελευταία με 2 ακόμα θύματα σε Παρίσι και Μασσαλία.

Από χρόνια η Γαλλία πιστεύει ότι κατέχει καλύτερα από κάθε άλλη χώρα τη γνώση διατήρησης της τάξης, την οποία συστηματοποίησε ήδη από τον περασμένο αιώνα, γι αυτό και αρνήθηκε το 2010 να συμμετέχει στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Godiac για την αναζήτηση «μεθόδων κατευνασμού μέσω διαλόγου».

Σταθερός στις απόψεις του πάντως παραμένει ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ έχει ήδη παραγγείλει για την τρέχουμε χρονιά 1280 νέους εκτοξευτές σφαιρών άμυνας LBD.