Προβληματίζουν τους Ευρωπαίους οι εξαγγελίες Τσίπρα

Την ανησυχία των Ευρωπαίων φαίνεται πως έχουν προκαλέσει οι προεκλογικές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, μάλιστα, το ζήτημα των μέτρων που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να τεθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης.

Ερωτηθείς για το εν λόγω ζήτημα, ο Ευρωπαίος παράγοντας σημείωσε αρχικά, πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα της συνεδρίασης. Έσπευσε να προσθέσει, ωστόσο, πως σε συνέχεια των κυβερνητικών εξαγγελιών δεν αποκλείεται κάποια κράτη-μέλη να θέσουν το ζήτημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, υπάρχει αίσθημα «ανησυχίας» για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και για το κατά πόσο η Ελλάδα θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της έναντι των θεσμών και των εταίρων της.

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ και η συνάρτησή της με τις παροχές

Μάλιστα, ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να είναι αυτός ένας λόγος προκειμένου να μην εγκρίνουν τα κράτη-μέλη την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος απάντησε πως δεν θα αποτελούσε «έκπληξη» εάν κάποια από τα εθνικά κοινοβούλια, που θα κληθούν να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, θα το συνέδεε με τις εξαγγελίες.

Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι τον Ιούνιο, οπότε και θα συζητηθεί η έκθεση των θεσμών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, δεν εκκρεμεί κάποια απόφαση για την απελευθέρωση κεφαλαίων στην Ελλάδα.

Τέλος, ερωτηθείς εάν είναι εφικτή η πρόταση του πρωθυπουργού για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, δήλωσε ότι «ο στόχος είναι στόχος», ενώ επισήμανε ότι, προς το παρόν, η πρόταση αυτή δεν είναι ξεκάθαρη και αναμένεται να ξεκαθαριστεί στην έκθεση των θεσμών.