Προβληματισμός στη Λευκωσία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία

Η Λευκωσία προβληματίζεται από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι το θέμα ήδη συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της τριμερούς Συνόδου Κορυφής με το Ισραήλ και την Ελλάδα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΠΟΛΙΤΗΣ 107,6, ανέφερε πως η πρόθεση Τραμπ ήταν γνωστή, καθώς αποτελούσε μια από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, την οποία και επανέλαβε μετά την εκλογή του.

«Έχω ήδη ανταλλάξει απόψεις με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, μεταφέροντας και τις ανησυχίες που εκφράζονται από επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έκανε επίσης λόγο και για την πιθανότητα ανάληψης ισχυρότερου ρόλου από τη Γαλλία, κάτι που η Κύπρος βλέπει θετικά, καθώς πρόκειται για κράτος-μέλος της ΕΕ.

«Παρακολουθούμε συνεχώς το θέμα και επαναλαμβάνω είναι κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η Κύπρος είναι το κράτος-μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στη Συρία.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της διαρροής αριθμού τηλεγραφημάτων διπλωματών κρατών-μελών της ΕΕ, στην οποία αναφέρεται δημοσίευμα των «New York Times» κατονομάζοντας την Κύπρο ως το σημείο στο οποίο στόχευσαν οι χάκερς, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως «αυτά τα θέματα αντιμετωπίζονται με πάσα σοβαρότητα». Επεσήμανε, παράλληλα, πως η κυβερνοασφάλεια ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την προχθεσινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου.

«Μιλάμε για κάποιους ισχυρισμούς που βασίζονται σε κάποιες διαρροές» σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης σχολιάζοντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το ΥΠΕΞ, όπως και όλα τα άλλα ΥΠΕΞ, και όχι μόνο, έχουν στο παρελθόν γίνει στόχος κυβερνοεπιθέσεων, για αυτό και η προσπάθεια αξιολόγησης και αναβάθμισης των συστημάτων μας και σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε ευρωπαϊκό είναι διαρκής, για να επιχειρούμε να είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά από τους χάκερς και να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε σε τέτοιου είδους προκλήσεις», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ