«Προς φθινόπωρο η συμφωνία για το Brexit» σύμφωνα με τις δύο πλευρές

Τόσο η πλευρά των Βρυξελλών, όσο και η βρετανική πλευρά, εξέφρασαν από κοινού την αισιοδοξία τους σχετικά με την εξεύρεση λύσης που αφορά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τους διαπραγματευτές, η αισιοδοξία αυτή, αντλείται από το γεγονός πως ήδη έχει συναφθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα ισχύσει μετά το Brexit, και αφορά τα θέματα ασφαλείας, ενώ μάλιστα, πληροφορίες κάνουν λόγο για επίτευξη συμφωνίας εντός φθινοπώρου.

Μισέλ Μπαρνιέ της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 18 και 19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, αν και πρόσθεσε πως μπορεί επίσης να υπάρξει μια καθυστέρηση μέχρι τον Νοέμβριο.

Μετά τις τελευταίες συνομιλίες του με τον Μπαρνιέ, ο βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε πως είναι «πεισματικά αισιόδοξος» και «πεπεισμένος όσο και πριν, αν όχι περισσότερο», ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Αμφότεροι δήλωσαν πως σημείωσαν πρόοδο όσον αφορά τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, που περιλαμβάνει και την ανταλλαγή δεδομένων.

«Η ασφάλεια της Ευρώπης είναι η ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Ράαμπ σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως στα ανεπίλυτα ζητήματα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων γεωγραφικοί προσδιορισμοί, ο ρόλος του κορυφαίου δικαστηρίου της ΕΕ στην παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας, η συνεργασία στο πλαίσιο της Euratom και η προστασία των δεδομένων.