ΙΝΤΙΜΕ

Προσφυγές στο ΣτΕ κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

Και νέα αίτηση ακύρωσης, που αφορά στην συμφωνία των Πρεσπών κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), την ώρα που στις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα Σκόπια η κρίσιμη ψηφοφορία των τελικών τροπολογιών του Συντάγματος.

Η νέα αίτηση είναι κατά της υπουργικής απόφασης σε σχέση με την συγκρότηση του Ελληνικού τμήματος της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων (ΜΔΕΕ) Ελλάδας- πΓΔΜ για ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα.

Υποβλήθηκε επίσης και αίτηση αναστολής, όπως και αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής, έτσι ώστε να «παγώσει» άμεσα , όπως ζητούν οι προσφεύγοντες, η επίμαχη απόφαση του υπουργού Εξωτερικών.

Ποιοι προσέφυγαν στο ΣτΕ

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν συγκεκριμένα η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία, η Παμμακεδονική Ένωση Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδος-Αυστραλίας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Δήμου Μουρικίου (βρίσκεται βορειοδυτικά του Δήμου Κοζάνης και συνορεύει με την Πτολεμαΐδα) και ένας γονέα δύο ανήλικων παιδιών που φοιτούν σε Δημοτικό και Γυμνάσιο.

Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε μετά την τελική συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018. Μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι η εν λόγω επιτροπή θα εξετάσει και εφόσον κριθεί σκόπιμο, θα αναθεωρήσει τα σχολικά βιβλία, ενώ θα εξετάζει τις νέες εκδόσεις σχολικών βιβλίων.

Τι υποστηρίζουν

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι υπάρχει κίνδυνος βλάβης του δημοσίου συμφέροντος από την εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης καθώς υπάρχει κίνδυνος μεταβολής και προσβολής των στοιχείων της εθνικής μας πολιτιστικής κληρονομιά και προσβολή ευθέως του κρατικού συμφέροντος της Ελληνικής πολιτείας και των Ελλήνων πολιτών, καθώς και της εθνικής ιστορικής μνήμης και συνείδησης των πολιτών.

Κι ακόμα ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης της Ελληνικής εθνικής αξίας αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων λαογραφικής, εθνολογικής, ιστορικής και επιστημονικής σημασίας