Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια ζητούν οι δικηγόροι

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων ζητούν οι δικηγόροι. Εκφράζουν και εύλογα την ανησυχία τους με αφορμή το νέο περιστατικό με έκρηξη βόμβας το πρωί του περασμένου Σαββάτου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δ.Σ.Α.: «Το νέο περιστατικό με την βόμβα στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προκαλεί έκδηλη ανησυχία στο δικηγορικό κόσμο».

«Είναι αδιανόητο» -τονίζει ο ΔΣΑ  «να μην απολαύουν συνθηκών ασφαλείας οι δικηγόροι, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι, που ασκούν το λειτούργημά τους καθημερινά στα δικαστήρια, καθώς και οι εκατοντάδες πολίτες που τα επισκέπτονται.

Είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να λάβει άμεσα προληπτικά και αποτρεπτικά μέτρα ασφάλειας».

Υπενθυμίζουμε -αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση -το από 3.1.2018 δελτίο Τύπου για την συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του ΔΣΑ και του ΔΣΠ  με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νικόλαο Τόσκα, για τα ζητήματα της ασφάλειας στους χώρους των δικαστηρίων.

«Ατυχώς, τα ζητήματα και τα συγκεκριμένα αιτήματα που τέθηκαν από την πλευρά του δικηγορικού σώματος παραμένουν αναπάντητα μέχρι σήμερα».

Τι ζητούν

Και συνεχίζουν: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποκτούν πλέον απολύτως επείγοντα χαρακτήρα τα αιτήματα:

  1.  Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας στον χώρο της πρώην Σχολής Ευελπίδων και ιδίως πεζές περιπολίες εντός του χώρου των δικαστηρίων και τοποθέτηση ενισχυτικού σιδηρού πλέγματος περιμετρικά.
  2. Να λειτουργήσει άμεσα το δεύτερο μηχάνημα ελέγχου στην κάτω πύλη της πρώην Σχολής Ευελπίδων, το οποίο παραμένει ανενεργό.
  3. Να διασφαλιστεί η είσοδος αποκλειστικά και μόνον δικηγόρων στην κάτω πύλη της πρώην Σχολής Ευελπίδων, όπως έχει ήδη προβλεφθεί, και να λειτουργήσει η -ανενεργός σήμερα- πύλη εισόδου δικηγόρων στο Εφετείο Αθηνών, λόγω μη λειτουργίας μηχανήματος ελέγχου».

Βαρύτατες οι ευθύνες όλων των συναρμόδιων φορέων

Εάν δεν ληφθούν εγκαίρως τα αναγκαία προληπτικά και προστατευτικά μέτρα, καταλήγει η ανακοίνωση – οι ευθύνες όλων των συναρμοδίων φορέων θα είναι βαρύτατες. Υπολείμματα από εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκαν κοντά στο φυλάκιο των δικαστηρίων της Ευελπίδων, από τις Αρχές, πριν από λίγο.

Υπενθυμίζεται ότι το χθες το βράδυ ομάδα αντιεξουσιαστών ανέλαβε  την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στα δικαστήρια το πρωί του Σαββάτου, κάτι όμως που η ΕΛ.ΑΣ. διέψευδε.

Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε η οργάνωση «Κύκλος Ασύμμετρου Μητροπολιτικού Πολέμου, Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία Διεθνές Επαναστατικό Μέτωπο», τονίζοντας δε, πως χρησιμοποιήθηκε μισό κιλό μπαρούτι και ο μηχανισμός ήταν ωρολογιακός.

Οι Αστυνομικές Αρχές υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά για έκρηξη τα ξημερώματα του Σαββάτου, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, ενώ κανείς από τους κατοίκους της περιοχής δεν κατήγγειλε ζημιές που ενδεχομένως να είχαν προκληθεί.