Πρόταση της Κομισιόν σε Ουκρανία και Ρωσία για το φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στην Ρωσία και την Ουκρανία να συζητήσουν ένα διευρωπαϊκοασιατικό πρόγραμμα διαμετακόμισης (transit) του φυσικού αερίου που θα ισχύει για διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών και θα μπορεί να μεταφέρει όγκους οι οποίοι θα δικαιολογούν τις επενδύσεις και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου.

Την δήλωση αυτή έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για ενεργειακά ζητήματα Μάρος Σέφκοβιτς, μετά το περάς των τριμερών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας στις Βρυξέλλες.

Ο Σέφκοσβιτς επεσήμανε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένει να υπάρξουν προβλήματα με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην ΕΕ εφέτος τον χειμώνα. «Η καλή είδηση συνίσταται στο ότι όλα είναι καλά, υπό έλεγχο και δεν αναμένουμε να υπάρξει κανένα πρόβλημα αυτό τον χειμώνα» δήλωσε ο Σέφκοβιτς.

Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασφάλεια διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, είναι εφέτος μεγαλύτεροι από ότι πέρυσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

«Είναι προφανές ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασφάλεια διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, αλλά και με την προμήθεια φυσικού αερίου για τους Ουκρανούς καταναλωτές είναι εφέτος μεγαλύτεροι από ότι πέρυσι» συμπλήρωσε.

Ο Μίλερ τόνισε ότι ο όγκος των ποσοτήτων φυσικού αερίου, τον οποίο λαμβάνει η Ουκρανία μέσω τρίτων, μειώνεται αισθητά, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται προοδευτικά τα αποθέματα στους τερματικούς σταθμούς φυσικού αερίου της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ