Πτώση από 1% με κενό αγοραστών ελλείψει της 4ης αξιολόγησης

Υπό πίεση παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο καταγράφοντας πτώση άνω του 1%, σε μια συνεδρίαση όπου οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφουν οριακά κέρδη.

Ύστερα από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, η υποδοχή των επενδυτών δεν ήταν όπως θα ανέμεναν κάποιοι παρατηρητές. Το ελληνικό χρηματιστήριο αφού διόρθωσε μετά τις εκλογές δεν εμφάνισε σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον, αλλά μόνο σποραδικές αγορές, όταν οι τιμές είχαν φθάσει σε χαμηλά επίπεδα – κυρίως στις τράπεζες και αφού είχαν εξανεμιστεί τα κέρδη από την αρχή του έτους.

Η ελληνική αγορά, λοιπόν, εμφανίζει εδώ και εβδομάδες ένα κενό αγοραστών, δηλαδή των νέων επενδυτών που θα πάρουν την σκυτάλη από τους προηγούμενους. Η κύρια αιτία, για πολλούς ξένους επενδυτές, είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί η τέταρτη αξιολόγηση με τους δανειστές, όπου θα προκύψει και μια συμφωνία για τη συνέχεια. Με άλλα λόγια, αφού επιτευχθούν όσα έπρεπε η Ελλάδα να εκπληρώσει τότε θα αυξηθεί και η συμμετοχή των επενδυτών στην Αθήνα.

Για όσο διάστημα δεν επιτυγχάνεται αυτό οι ξένοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί και δεν αντιδρούν με αγοραστικό ενδιαφέρον –παρά μόνο με κάποιες αγορές όταν οι τιμές έχουν πιεστεί, όπως στα τέλη Αυγούστου.

Αυτό το επιφυλακτικό κλίμα εκμεταλλεύονται οι short επενδυτές και με λίγες πωλήσεις στις τράπεζες διαμορφώνουν το κλίμα υπέρ των στοιχημάτων που έχουν θέσει στα παράγωγα.

Πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 869,69 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,12%.

Βουτιά 3,23% για την Εθνική Τράπεζα στα 2,545 ευρώ.

Πτώση 2,69% για τη Εurobank στα 0,797 ευρώ.

Πτώση 2,13% η Τράπεζα Πειραιώς στα 2,936 ευρώ.

Πτώση 2,02% η Alpha bank στα 1,599 ευρώ.

Βουτιά 2,94% για τη ΔΕΗ στα 2,97 ευρώ.

Οι συναλλαγές χαμηλές καθώς φθάνουν στα 15 εκατ. ευρώ.