Πυρά του Τραμπ κατά του υπουργού Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Νέα πυρά εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, μια προσωπική επιλογή του για τον υπουργικό αυτό θώκο, κρίνοντας πως είναι «επαίσχυντη» η απόφαση που έλαβε σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να ερευνηθεί το ενδεχόμενο κατάχρησης εξουσίας κατά τις παρακολουθήσεις πολιτών από τις αμερικανικές αρχές.

«Γιατί ο Τζεφ Σέσιονς ζήτησε από τον γενικό επιθεωρητή να ερευνήσει το ενδεχόμενο καταχρήσεων που συνδέονται με τον Fisa;» (σ.σ νόμος περί κατασκοπείας ξένων κρατών- Foreign Intelligence Surveillance Act, ή FISA), διερωτήθηκε ο Τραμπ, σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στο νόμο που καθορίζει λεπτομερώς τις συνθήκες υπό τις οποίες ένα πρόσωπο μπορεί να τεθεί υπό παρακολούθηση.

«Αυτό θα γίνεται ατέρμονα, δεν έχει την εξουσία να ασκεί διώξεις» είπε ο μεγιστάνας. «Ο γενικός επιθεωρητής δεν διορίστηκε από τον Ομπάμα; Γιατί δεν απευθύνθηκε στους εισαγγελείς τους υπουργείου Δικαιοσύνης; ΕΠΑΙΣΧΥΝΤΟΣ!» συμπλήρωσε ο Τραμπ.

Ο λόγος της επίθεσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε κατά του Σέσιονς διότι ανέθεσε την έρευνα για τις πιθανές καταχρήσεις εκ μέρους των αμερικανικών αρχών στις παρακολουθήσεις στον γενικό επιθεωρητή Μάικλ Χόροβιτζ και όχι σε εισαγγελείς. Ο Χόροβιτζ ορκίστηκε στην θέση αυτή τον Απρίλιο του 2012, κατά τη διακυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ