φωτ. αρχείου

Πυρκαγιά έφερε στο φως κλεμμένα αρχαία αντικείμενα

Έσβησαν πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη (7/6) και εντόπισαν δεκάδες κλεμμένα αρχαία αντικείμενα! Το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Προφήτης Ηλίας, βόρεια του χωριού Μεγαπλάτανος και νότια των Λιβανατών, στην περιοχή της Λοκρίδος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ανευρέθηκε πλήθος αρχαίων αντικειμένων από άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδος και από ομάδα της 7ης ΕΜΑΚ που συμμετείχε στην κατάσβεση.

Τα  αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν κρυμμένα σε θάμνους, σε έκταση 150μ. περίπου, τοποθετημένα σε πλαστικές σακούλες. Ορισμένα από τα πήλινα αντικείμενα, λόγω της φωτιάς έφεραν ίχνη αιθάλης, ενώ τα περισσότερα βρέθηκαν άθικτα λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Πολλά από αυτά είχαν καθαριστεί και  μερικώς συγκολληθεί επιτόπου, όπως προκύπτει από την ανεύρεση στον χώρο σχετικού εξοπλισμού.

Πάνω από 200 αρχαία αντικείμενα

Η πλειονότητα των αντικειμένων, που ξεπερνούν τα 200, χρονολογείται στα κλασικά χρόνια (α’ μισό του 5ου π.Χ.). Επίσης, περιλαμβάνεται σύνολο αγγείων γεωμετρικής περιόδου. Εκτός από τα αγγεία βρέθηκαν αρκετά χάλκινα ψέλια,  δύο περόνες, ένα χάλκινο κάτοπτρο σε θραύσματα και πλήθος ειδωλίων, ιστάμενων ανδρικών και γυναικείων μορφών, ενώ αρκετά είναι και τα  ειδώλια ζώων,  χοίρων, περιστεριών κλπ.

Η περιοχή της Λοκρίδος πλήττεται κατά διαστήματα από λαθρανασκαφικές δραστηριότητες,  για τις οποίες η ΕΦΑ Φθιώτιδος και Ευρυτανίας βρίσκεται σε ετοιμότητα. Οι υπηρεσίες του υπουργείου, σε συνεργασία με τις αρμόδιες διωκτικές αρχές,  προβαίνουν ήδη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τον  εντοπισμό των δραστών.