Πώς ο Μελισσανίδης το παράκανε με την Aegean Marine Petroleum

«Το παράκανε». Αυτή την φράση χρησιμοποιούν συνεργάτες του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη για να περιγράψουν τις δικαστικές περιπέτειες που ξεκίνησαν με την εισηγμένη ναυτιλιακή Aegean Marine Petroleum και τις αγωγές που καταθέτουν μέτοχοι της σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Νέας Υόρκης.

Κι όταν χρησιμοποιούν την λέξη «παράκανε» εννοούν όλες αυτές τις ενέργειες οι οποίες σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου θα ήταν μια συνήθης πρακτική που ακολουθούν κι άλλοι επιχειρηματίες. Όχι, όμως στις ΗΠΑ και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Μελισσανίδης ξεκίνησε το σχέδιο του το 2016 όταν πώλησε το 22% των μετοχών της Aegean Marine Petroleum λαμβάνοντας 100 εκατ. δολάρια. Αγοραστής ήταν η ίδια η εταιρεία. Μ’ άλλα λόγια ο βασικός μέτοχος αποχωρούσε κι ελάμβανε ένα μεγάλο ποσό το οποίο πλήρωναν γι’ αυτό οι ίδιοι οι μέτοχοι.

Ένα χρόνο μετά η Αegean Marine Petroleum πρότεινε στους μετόχους την εξαγορά της Hellenic Enviromental (εταιρεία συμφερόντων του Μελισσανίδη) σε  μια τιμή  υπερβολικά υψηλή καθώς το τίμημα ορίστηκε 24 φορές τα λειτουργικά κέρδη Ebidta! H Αegean θα έδινε μετοχές και ο κ. Μελισσανίδης θα επέστρεφε στην εισηγμένη εταιρεία, δια της πλαγίας οδού. Το σχέδιο προκάλεσε την οργή και τις διαφωνίες αναλυτών, μετόχων. Μέχρι σ’ αυτό το σημείο ο κ. Μελισσανίδης θα μπορούσε  να γλιτώσει με μερικές αγωγές από μετόχους οι οποίοι κατάφεραν να μπλοκάρουν την συμφωνία.

Η αποτροπή της συμφωνίας, που έγινε υπό το βάρος σχετική δικαστικής προσφυγής σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε το δρόμο και για ανατροπές στη διοίκηση της Aegean Marine Petroleum όπου πλέον εκπροσωπούνται και έχουν τον πρώτο λόγο οι συγκεκριμένοι μέτοχοι και όχι αυτοί που απλώς ήθελαν να εκτελούν τις εντολές του Μελισσανίδη. Αποτέλεσμα των αλλαγών στη διοίκηση ήταν να γίνει εσωτερικός έλεγχος των οικονομικών της επιχείρησης που αποκάλυψε ουκ ολίγους «σκελετούς στο ντουλάπι».

Καταρχάς, η εταιρεία ανακάλυψε 200 εκατομμύρια εισπρακτέων συναλλαγών που «δεν είχαν υπόσταση», δηλαδή εγγράφονταν στο ενεργητικό της επιχείρησης που απλώς δεν είχαν γίνει. Η ανακοίνωση ότι η Aegean διαγράφει αυτά τα εισπρακτέα ποσά προκάλεσε αίσθηση και οδήγησε τη μετοχή της να υποχωρήσει κατά 75%. Δεκάδες δικηγορικά γραφεία όπως το Bernsein Liebhard, το Levi & Lorsinsky κτλ ξεκίνησαν την κατάθεση αγωγών για λογαριασμό μετόχων.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Παράλληλα, η έρευνα αποκάλυψε ένα ευρύτερο φάσμα κακοδιαχείρισης που δεν περιοριζόταν απλώς στην εγγραφή ανυπόστατων συναλλαγών αλλά περιλάμβανε και πληρωμή ακριβών υπηρεσιών σε συμβουλευτική εταιρεία συμφερόντων Μελισσανίδη αλλά και πληρωμή ακριβού ενοικίου στο κτίριο της Aegean στον Πειραιά ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και στελέχη του «προηγούμενου καθεστώτος» που απομακρύνθηκαν σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Αυτή η εικόνα διαρκούς κακομεταχείρισης σε βάρος μετόχων, αυτή η αίσθηση ότι ουσιαστικά η προηγούμενη διοίκηση δρούσε σε βάρος της επιχείρησης και της μετοχής της και προς ίδιον όφελος ήταν επόμενο να ανοίξει την όρεξη των δικηγορικών γραφείων. Και εδώ δεν μιλάμε για απλές καταθέσεις δικογράφων. Οι ομαδικές αυτές αγωγές σημαίνουν ότι πλέον τα οικονομικά της εταιρείας κυριολεκτικά θα ξετιναχθούν για να αποδειχτεί η εξαπάτηση και να διεκδικηθούν μεγάλες αποζημιώσεις. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας θα είναι στην πραγματικότητα να βγουν στο φως ακόμη περισσότεροι «σκελετοί στο ντουλάπι» και βέβαια η ίδια η προηγούμενη διοίκηση και ο Μελισσανίδης να βρεθούν στο στόχαστρο και της αμερικανικής δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα όσο περισσότερο οι πρακτικές της εποχής Μελισσανίδη θα βρίσκονται στο στόχαστρο αγωγών και δικαστηρίων τόσο περισσότερο η τωρινή διοίκηση της Aegean σε μια προσπάθεια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών θα προσπαθεί όχι απλώς να διαχωριστεί από αυτόν αλλά να αποκαλύπτει στοιχεία ώστε να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τα «κακώς κείμενα». Είναι προφανές επίσης ότι η όλη εξέλιξη είναι ένα μεγάλο πλήγμα για τον ίδιο τον Μελισσανίδη.

Η Aegean Marine Network Petroleum ήταν η βασική διεθνής εταιρεία του και αυτή πάνω στη οποία «έχτιζε» τις διεθνείς δραστηριότητές του, που σε μεγάλο βαθμό πέρναγαν μέσα από συναλλαγές άλλων εταιρειών του με αυτή. Με το να αποκοπεί από αυτές τις δραστηριότητες αντιμετωπίζει συνολικό πρόβλημα και άρα αναγκαστικά αναδιπλώνεται μόνο στις ελληνικές επιχειρηματικές δραστηριότητές του. Αντίστοιχα, τυχόν δικαστική του εμπλοκή με τις αμερικανικές αρχές θα έχει επίσης σοβαρό αντίκτυπο όχι μόνο στην επιχειρηματική του δράση αλλά και στη δημόσια παρουσία του ως αθλητικού παράγοντα.