Πώς αισθάνονται οι μαθητές στο σχολείο της Φλόριντας για τις υποχρεωτικά διαφανείς σάκες

Οι επιζώντες του μακελειού στο Πάρκλαντ της Φλόριντας επέστρεψαν στο σχολείο τη Δευτέρα μετά τις διακοπές του Πάσχα για να έρθουν αντιμέτωποι με τα νέα μέτρα ασφαλείας, που μερικοί μαθητές δηλώνουν πως τους έκαναν να νιώθουν σαν να βρίσκονται στη φυλακή.

Οι μαθητές του λυκείου Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας συνάντησαν μπάρες ασφαλείας και ουρές για τον έλεγχο των σχολικών σακιδίων, καθώς έμπαιναν στο προαύλιο το πρωί της Δευτέρας.

Μέσα στο σχολείο, η διεύθυνση παρέδωσε στους μαθητές τα νέα υποχρεωτικά αξεσουάρ τους: μία διαφανή σάκα, με τις ίδιες σχεδόν προδιαγραφές που προβλέπονται σε μερικά αμερικανικά γήπεδα, και ένα ταμπελάκι ταυτοποίησης που πρέπει να φορούν συνεχώς.

Οι τσάντες ήταν μια ακόμα σκληρή υπενθύμιση για το πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε που ένας πρώην μαθητής εισέβαλε στους διαδρόμους στις 14 Φεβρουαρίου σκοτώνοντας 17 ανθρώπους, λέει ο μαθητής της Β΄ Λυκείου Κάι Κέρμπερ.

Πρώτα, οι μαθητές έχασαν τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους. Τώρα, με τις τσάντες, θυσιάζουν την ιδιωτικότητά τους για κάτι που ο ίδιος και άλλοι θεωρούν ένα αναποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας.

«Είναι δύσκολο, όλοι πρέπει τώρα να μάθουμε πώς να διαχειριστούμε όχι μόνο την απώλεια των φίλων μας, αλλά τώρα και το δικαίωμά μας στην ιδιωτικότητα. Το σχολείο μου ήταν ένα μέρος όπου όλοι ένιωθαν άνετα, ήταν σαν ένα σπιτικό μακριά απ’ το σπίτι, και τώρα αυτό το σπιτικό έχει καταστραφεί» δήλωσε.

«Αυτή η σάκα πιθανόν αξίζει περισσότερο από τη ζωή μου»

Το μακελειό χαλύβδωσε ένα κίνημα με ηγέτες τους μαθητές που ζητάει αυστηρότερους νόμους για την οπλοκατοχή, και μερικοί μαθητές χρησιμοποίησαν τις διαφανείς τσάντες για να κάνουν μία πολιτική δήλωση.

Ο Κέρμπερ και άλλοι έβαλαν στις τσάντες τους ένα καρτελάκι με την τιμή. Το καρτελάκι που αναγράφει $1,05 στοχεύει στη διαμαρτυρία εναντίον των πολιτικών –συμπεριλαμβανομένου του γερουσιαστή της Φλόριντας Μάρκο Ρούμπιο– που δέχονται χρήματα από την Εθνική Ένωση Όπλων, βάζοντας μία τιμή για κάθε μαθητή (σ.σ. διαίρεσαν τα χρήματα που δέχθηκε ο Ρούμπιο από το λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής, με τον αριθμό των μαθητών της Φλόριντας).

«Το κάνουμε αυτό για να δείξουμε το γεγονός ότι είμαστε μαζί σε όλα τα ζητήματα, και ότι εμείς, ως μαθητικό σύνολο, αρνούμαστε να αποδεχθούμε πως δεν είμαστε τίποτα περισσότερο από δολάρια και σεντ» λέει ο Κέρμπερ.


Η τελειόφοιτη Ντιλέινι Ταρρ έκανε tag το Ρούμπιο σε ένα τουιτάρισμα μιας φωτογραφίας της τσάντας της με προϊόντα καλωπισμού και το πορτοκαλί καρτελάκι με την τιμή στερεωμένο πάνω.

«Ξεκινώντας το τελευταίο τρίμηνο της Γ΄ Λυκείου σωστά, με μια παλιά καλή παραβίαση της ιδιωτικότητας!» έγραψε σε ένα άλλο τουίτ.

Πέρα από το μοστράρισμα της πορτοκαλί καρτελίτσας, η τελειόφοιτη Κάρμεν Λο γέμισε τη σάκα της με μια επιγραφή που έλεγε «αυτή η σάκα πιθανόν αξίζει περισσότερο από τη ζωή μου».

«Πολλοί μαθητές είναι στην πραγματικότητα δυσαρεστημένοι με τις διαφανείς σάκες, καθώς πιστεύουν ότι παραβιάζουν την ιδιωτικότητά τους, οπότε γράφουν μηνύματα πάνω σε χαρτιά και τα τοποθετούν στις διαφανείς σάκες» δήλωσε.

«Ερχόμαστε στο σχολείο για να μάθουμε, οπότε δεν πιστεύω ότι θα έπρεπε να υφιστάμεθα τέτοια μέτρα. Δε θα έπρεπε να χρειάζεται να ανησυχούμε για την ασφάλειά μας όταν είμαστε στο σχολείο».

Πηγή: cnn.com