Πώς ο Όμιλος Βιοχάλκο γύρισε σε κέρδη

Σε γερά θεμέλια εδράζεται το γύρισμα σε κερδοφορία του Ομίλου Βιοχάλκο στη χρήση του 2017, καθώς πέρασε από ζημιές 6,4 εκατ. ευρώ σε καθαρά κέρδη μετά φόρων και μειοψηφίας ύψους 73,7 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από τις συγχωνεύσεις στις θυγατρικές του εταιρείες, ο όμιλος επιτυγχάνει ένα σημαντικό καθαρό αποτέλεσμα, καθώς οι επενδύσεις των προηγούμενων ετών αποδίδουν, αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα σε νέα προϊόντα υψηλότερης κερδοφορίας.

Τα νέα προϊόντα αυξάνουν τα μερίδια αγοράς και παρά τις πρόσφατες ανακοινώσεις των ΗΠΑ για επιβολή δασμών, η Elvalhalcor θα συνεχίσει να εξάγει (4% των πωλήσεων), ενώ σε ό,τι αφορά την Cenergy, η εταιρεία θα αποδείξει ότι δεν προβαίνει σε dumping στα προϊόντα της, αφού θα συνεργαστεί με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τους δασμούς σε αλουμίνιο και χάλυβα, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανού υπουργού, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξαιρεθούν. Έτσι, στα ελληνικά προϊόντα δεν θα επιβληθούν δασμοί.

Τα οικονομικά στοιχεία της Βιοχάλκο

Ο ενοποιημένος τζίρος διαμορφώθηκε σε 3,7 δισ. ευρώ έναντι 3,1 δις. ευρώ του 2016, καταγράφοντας άνοδο 19%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ χρηματοοικονομικών (EBIDTA) ανήλθαν σε 302,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 231,5 του 2016. Μέσα σε μια χρήση, η Βιοχάλκο αύξησε τα κέρδη Εbidta κατά 71 εκατ. ευρώ, μέγεθος που δείχνει και την υγεία του ισολογισμού, αφού αποπληρώνονται τα δάνεια, οι φόροι και μένει ένα σημαντικό καθαρό αποτέλεσμα.

Η Bιοχάλκο αύξησε το μικτό περιθώριο κέρδους σε 9,4% και, όπως θα δούμε, για τη νέα χρονιά διατηρεί τις θετικές προοπτικές, τόσο στον ενοποιημένο κλάδο Αλουμινίου – Χαλκού, όσο και στον κλάδο σωλήνων και καλωδίων.

Αναλυτικά οι εξελίξεις, ανά τομέα δραστηριότητας, σύμφωνα με την διοίκηση της εταιρείας, έχουν ως εξής:

«Το 2017 ήταν έτος ανάπτυξης για τις εταιρίες της Viohalco. Οι ισχυρότερες επιδόσεις ήταν απόρροια των αυξημένων όγκων πωλήσεων, των μέτρων περιορισμού του κόστους, χάρη στις σημαντικές επενδύσεις βελτιστοποίησης των παραγωγικών διαδικασιών και των ανοδικών τιμών των μετάλλων.

Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρίες της Viohalco μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις βελτιωμένες συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές βιομηχανικών αγαθών και μετάλλων. Οι όγκοι πωλήσεων και η κερδοφορία αυξήθηκαν στους κλάδους αλουμινίου και χαλκού, ενώ το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και η βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη τεχνολογικών καινοτομιών, οδήγησαν στην περαιτέρω ενίσχυση της παγκόσμιας ανταγωνιστικής θέσης των εταιριών τους.

Ο δε κλάδος χάλυβα κατέγραψε σημαντική βελτίωση των οικονομικών επιδόσεών του και σημαντική αύξηση των εξαγωγών του, καθώς οι στρατηγικές επενδύσεις, όπως οι επενδύσεις στο έλαστρο της Dojran Steel, οδήγησαν σε λειτουργικές βελτιώσεις και αυξημένη παραγωγή σε όλο τον κλάδο.

Στον κλάδο των σωλήνων χάλυβα, η Σωληνουργεία Κορίνθου ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη σύμβαση που είχε αναλάβει ποτέ, για την προμήθεια σωλήνων για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP), ενώ υπέγραψε σύμβαση με την Baltic Connector και την Elering για την παραγωγή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα για το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού Balticconnector.

Όσον αφορά στον κλάδο καλωδίων, παρά  τις καθυστερήσεις των έργων και τους χαμηλούς όγκους πωλήσεων στις βασικές αγορές καλωδίων, η κερδοφορία του κλάδου παρέμεινε σταθερή έναντι του 2016.

Τέλος, στον κλάδο της ανάπτυξης ακινήτων, η επισκεψιμότητα στο εμπορικό κέντρο River West-IKEA έφθασε σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι επιδόσεις του ξενοδοχείου «Wyndham Grand Athens» ξεπέρασαν τις αρχικές προσδοκίες, συντελώντας σημαντικά στην αύξηση των εσόδων του κλάδου από μισθώματα.

Τον Δεκέμβριο 2017 ολοκληρώθηκε η συγχώνευση της Ελβάλ Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε. με τη Χαλκόρ Ανώνυμη Εταιρία Επεξεργασίας Μετάλλων Α.Ε., δημιουργώντας την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Α.Ε. (ElvalHalcor), μια έντονα εξαγωγική, βιομηχανική και οικονομική οντότητα στον τομέα της επεξεργασίας αλουμινίου και χαλκού (μη σιδηρούχων μετάλλων).

Στις αρχές του 2018, η ElvalHalcor ξεκίνησε την υλοποίηση ενός επενδυτικού προγράμματος ύψους 150 εκατ. ευρώ. Αυτή η επένδυση θα ενισχύσει την παρούσα θέση της στις αγορές προϊόντων αλουμινίου για συσκευασίες, μεταφορικά μέσα, βιομηχανικές και αρχιτεκτονικές εφαρμογές, ενώ θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ενδυνάμωση της θέσης της στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και της αεροναυπηγικής.

Στη συνέχεια ενός δυναμικού έτους στις ευρωπαϊκές αγορές βιομηχανικών αγαθών και μετάλλων, αναμένεται περαιτέρω ανάκαμψη στις αγορές δραστηριοποίησης των εταιριών της Viohalco, καθώς βελτιώνεται η ζήτηση, παρότι συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι που μπορεί να επηρεάσουν τις οικονομικές και λειτουργικές επιδόσεις τους το 2018 (μεταξύ άλλων το Brexit και ο προστατευτισμός).

Οι εταιρίες της Viohalco βρίσκονται σε θέση να αξιοποιήσουν τις βελτιούμενες συνθήκες των αγορών στις οποίες δραστηριοποιούνται, μέσω περαιτέρω λειτουργικής βελτιστοποίησης, τεχνολογικής καινοτομίας και αξιοποίησης των πρόσφατων επενδύσεών τους».