Ρουμανία: Δικαστήριο επιμένει ότι ένας ζωντανός είναι… νεκρός

Ένα από τα μεγαλύτερα παράδοξα στα δικαστικά χρονικά σε παγκόσμιο επίπεδο εκτυλίχτηκε σε δίκη στην Ρουμανία. Ο Κονσταντίν Ρελίου, είχε παρευρεθεί σε δίκη προκειμένου να ακυρώσει το πιστοποιητικό θανάτου που είχε εκδοθεί εν αγνοία του το 2016. Όμως διαπίστωσε πως το δικαστήριο του Βάσλουι δεν έκανε δεκτό το αίτημά του.

Ο Ρελίου, 63 ετών σήμερα, έφυγε από τη χώρα του στις αρχές της δεκαετίας του 1990 για να εργαστεί στην Τουρκία. Όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος αποφάσισε να επιστρέψει στη Ρουμανία τον περασμένο Ιανουάριο. Τότε οι αρχές τον ενημέρωσαν ότι είχε κηρυχθεί νεκρός από την οικογένειά του, επειδή δεν είχαν κανένα νέο του επί πολλά χρόνια.

Το δικαστήριο δεν διευκρίνισε για ποιον λόγο απέρριψε το αίτημα του «νεκρού». Σύμφωνα με τα ρουμανικά μέσα ενημέρωσης, η προσφυγή του απορρίφθηκε πιθανότατα επειδή υποβλήθηκε εκπρόθεσμα.

Η επιστροφή από τον κόσμο των πεθαμένων είναι κρίσιμης σημασίας για τον 63χρονο. Όπως είναι φυσικό χωρίς επίσημη επικύρωση ότι ζει, δεν μπορεί να εργαστεί νομίμως, ούτε να λάβει κοινωνικά επιδόματα ή σύνταξη.

Ο Ρελίου δεν έχει επαφή με τους συγγενείς του, καθώς και εκείνοι έφυγαν με τη σειρά τους στο εξωτερικό. Επιβιώνει χάρη στη βοήθεια των γειτόνων του.

Δήλωσε ότι σκοπεύει να προσφύγει και πάλι στα δικαστήρια για να αποδείξει, με τη βοήθεια εγγράφων, ότι τα τελευταία χρόνια ζούσε αδιαλείπτως και δεν πέθανε που.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ