Ρωσία: Από κεραυνό ή άλλη αιτία συνετρίβη το αεροσκάφος;

Διάφορες εκδοχές εξετάζουν οι αρχές στη Ρωσία, για τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία με το ρωσικό αεροσκάφος Soukhoi Superjet 100, το οποίο συνετρίβη κατά την αναγκαστική του προσγείωση στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, της Μόσχας.

Όπως δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο, μεταξύ των εκδοχών που εξετάζονται είναι η ανεπαρκής εκπαίδευση των πιλότων και των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, τα τεχνικά προβλήματα και οι μη ευνοϊκές καιρικές συνθήκες.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον τόπο της συντριβής στο Σερμέτιεβο, ο πρόεδρος της Ανακριτικής Επιτροπής, Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, έδωσε εντολή να διερευνηθούν λεπτομερώς όλες οι συνθήκες κάτω υπό τις οποίες έγινε το τραγικό δυστύχημα, να προσδιορισθούν τα αίτια και οι συνθήκες που προκάλεσαν την τραγωδία, καθώς και όλα χωρίς εξαίρεση τα άτομα οι ενέργειες ή η απραξία των οποίων συνετέλεσαν στον θάνατο ανθρώπων.

Μαρτυρίες για κεραυνό που χτύπησε το αεροσκάφος

Νωρίτερα, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο δική του πηγή στις ανακριτικές αρχές, είχε μεταδώσει ότι πλήγμα από κεραυνό εξετάζεται ως η βασική αιτία που προκάλεσε το δυστύχημα.

«Ως κύρια αιτία, θεωρείται το πλήγμα που δέχθηκε το αεροσκάφος από κεραυνό, το οποίο είχε ως συνέπεια να πάψουν να λειτουργούν τα αυτόματα όργανα του αεροσκάφους. Κατά την προσγείωση του το αεροσκάφος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, προσέκρουσε δύο φορές στον διάδρομο προσγείωσης με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες», δήλωσε η πηγή, επισημαίνοντας ότι για πλήγμα από κεραυνό μιλάει το πλήρωμα του αεροσκάφους και επιζήσαντες επιβάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ