«Δύσκολα τα επόμενα έξι χρόνια για τη ρωσική οικονομία»

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε νωρίτερα την ρωσική κοινή γνώμη ότι τα επόμενα έξι χρόνια αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολα για τη ρωσική οικονομία, λόγω κυρίως της επιβολής κυρώσεων αλλά και της διεύρυνσης των εμπορικών πολέμων που μαίνονται σε όλο το κόσμο.

Ο Μεντβέντεφ, μιλώντας από το βήμα της συνεδρίασης του ρωσικού υπουργικού συμβουλίου, σημείωσε ότι «πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας την κατάσταση στις αγορές πρώτων υλών και τις χρηματιστηριακές αγορές, όπως επίσης και στον ίδιο βαθμό την επέκταση των εμπορικών πολέμων και την ενίσχυση του προστατευτισμού και την άσκηση πιέσεων μέσω της επιβολής κυρώσεων».

Ο ίδιος ζήτησε να «αξιολογηθούν προσεκτικά οι μακροοικονομικές συνθήκες στις οποίες θα αναγκασθούμε να δουλέψουμε στα επόμενα έξι χρόνια». «Η προσέγγιση που χρησιμοποιήσαμε για να διαμορφώσουμε την πρόγνωσή μας υπήρξε άκρως προσεκτική. Ελήφθησαν υπ όψιν και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, και η άνοδος του ΑΕΠ όπως και άλλοι δείκτες. Αυτό σχετίζεται με αβεβαιότητες, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η έναρξη αυτού του εξαετούς κύκλου αναμφίβολα δεν θα είναι εύκολη».

Βασικοί στόχοι σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο είναι να διασφαλιστεί η ανάπτυξη της χώρας και μέσα σε όχι τόσο ευνοϊκές συνθήκες, όπως και η σταθερή άνοδος του βιοτικού επιπέδου. Ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το 2019 θα γίνει έτος προσαρμογής στις αποφάσεις που λαμβάνει αυτή την στιγμή η κυβέρνηση.