Πηγή: EPA/SERGEI ILNITSKY από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρωσική προτεραιότητα η γραμμή του Turkish Stream μέσω Βουλγαρίας

Η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Turkish Stream (η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται) σύμφωνα με το σχεδιασμό θα ξεκινήσει μέσω της δεύτερης γραμμής προς την Ευρώπη την 1η Ιανουαρίου 2020, εκτιμά ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ. Η συνέχιση της δεύτερης γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream που θα φθάνει στη Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας και Αυστρίας είναι στις προτεραιότητές μας, δήλωσε ο Νόβακ.

«Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, οδεύσεις. Έχουμε την όδευση Ελλάδα-Ιταλία. Υπάρχει η παραλλαγή το φυσικό αέριο να οδεύει μέσω Τουρκίας προς τη Βουλγαρία και εν συνεχεία προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία» δήλωσε ο Νόβακ, σε συνέντευξή του στο κανάλι «Ρωσία24».

«Αυτή τη στιγμή διευρύνονται οι υποδομές που αφορούν τη μεταφορά φυσικού αερίου στις χώρες αυτές. Και φυσικά για μας σήμερα, θέμα προτεραιότητας είναι –αναμφίβολα– η κατεύθυνση προς την πλευρά της Βουλγαρίας και της Αυστρίας. Με όλες αυτές τις χώρες έχουν υπογραφεί οδικοί χάρτες για την ανάπτυξη των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου. Και στις χώρες αυτές όλες οι προθεσμίες έχουν συμφωνηθεί ως προς τους χρόνους εξ ολοκλήρου με την κατασκευή του Turkish Stream» επεσήμανε ο Νόβακ.

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream προβλέπει την κατασκευή δύο γραμμών ισχύος 15,75 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων η κάθε μία. Η πρώτη γραμμή θα προμηθεύει με φυσικό αέριο του Τούρκους καταναλωτές, ενώ η δεύτερη θα προμηθεύει τις χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ