Σάλος για τους εξαφανισμένους ανήλικους που δεν φαίνονται ανήλικοι

Σε διευκρινιστική ανακοίνωση προέβη το Χαμόγελο του Παιδιού μετά τον καταιγισμό σχολίων που δέχθηκε σχετικά με τις εξαφανισμένους μετανάστες για τους οποίους ενεργοποίησε το Amber Alert.

Οι φωτογραφίες που συνόδευαν τη δημοσίευση προκάλεσαν ποικίλα σχόλια για το αν όντως πρόκειται για ανηλίκους.

Οι επίμαχες φωτογραφίες είναι οι παρακάτω:

Το Χαμόγελο του Παιδιού για τους εξαφανισμένους ανηλίκους που δεν φαίνονται ανήλικοι

Κατόπιν τούτου το Χαμόγελο του παιδιού αναγκάστηκε να εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», μετά από τα σχόλια και τις ερωτήσεις σχετικά με τις πρόσφατες εξαφανίσεις ανήλικων προσφύγων-μεταναστών (που φυσιογνωμικά δεν φαίνονται ανήλικοι) από Δομές Φιλοξενίας, διευκρινίζει ότι είναι υποχρεωμένο από την Εισαγγελία Ανηλίκων να δημοσιοποιεί τα στοιχεία τους και δεν έχει τη δικαιοδοσία να διερευνήσει αν τα στοιχεία τους (πχ ημερομηνία γέννησης) είναι αληθή ή όχι.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα, σπανίως έχουν μαζί τους νομιμοποιητικά έγγραφα με αποτέλεσμα τα στοιχεία τους να προκύπτουν κατά δήλωσή τους. Έτσι, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ενήλικα άτομα να καταγράφονται ως ανήλικα. Ωστόσο, εφόσον εξαφανιστούν από Δομές Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, οι αρμόδιοι οφείλουν να δηλώσουν την εξαφάνισή τους στις Αρχές.

Ακολούθως ενημερώνεται ο εκάστοτε Εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την κάθε περίπτωση, με βάση πάντα τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι Αρχές. Κάποιοι εξ’ αυτών πιθανόν να είναι ενήλικοι, ωστόσο στα επίσημα έγγραφα φαίνεται ότι δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ως εκ τούτου, ο Εισαγγελέας δίνει εντολή στον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να προβεί στη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους, όπως γίνεται για κάθε παιδί που αγνοείται στην Ελλάδα.