Σαλβίνι: «Η ιταλική κυβέρνηση δε θα τορπιλίσει τα δημόσια οικονομικά»

Ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει πρόθεση να τορπιλίσει τους δημόσιους λογαριασμούς και σχεδιάζει να εφαρμόσει σταδιακά το οικονομικό πρόγραμμά του, επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι πριν από μια συνεδρίαση κατά την οποία θα συζητούνταν ο προϋπολογισμός του 2019.

Επενδυτές πώλησαν μαζικά ιταλικά ομόλογα αφότου η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο εξαιτίας ανησυχιών ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός, ο οποίος περιλαμβάνει τη Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, ενδέχεται να εφαρμόσει δημοσιονομικά σχέδια που θα επιβαρύνουν το ήδη τεράστιο ιταλικό κρατικό χρέος και θα παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα προέδρευε χτες (Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018) συνεδρίασης υπουργών κατά την οποία θα επανεξετάζονταν οι δημοσιονομικές προτεραιότητες.

«Είναι σαφές ότι δεν θα κάνουμε τα πάντα μεμιάς, ούτε καν οι Ιταλοί περιμένουν κάτι τέτοιο από εμάς… Αν θέλουμε να κυβερνήσουμε τη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν μπορούμε να τινάξουμε στον αέρα τους δημόσιους λογαριασμούς της» δήλωσε ο Σαλβίνι σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χτες από την εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

Την Τρίτη ο Σαλβίνι επεδίωξε να κατευνάσει τις εντάσεις έπειτα από μια συνεδρίαση ανώτερων στελεχών της Λέγκας για να συζητήσουν τον προϋπολογισμό. Οι διάφορες προεκλογικές υποσχέσεις τους, ανάμεσα στις οποίες ότι θα «βάλουν νερό» στη μεταρρύθμιση των συντάξεων και θα εισαγάγουν έναν ενιαίο φόρο, θα εφαρμοστούν σταδιακά στη διάρκεια της πενταετούς κοινοβουλευτικής θητείας, δήλωσε.

Προτεραιότητα θα δοθεί στην αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2011 που αύξησε την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης, είπε ο Σαλβίνι στην Il Sole προσθέτοντας πως οι αλλαγές θα κοστίσουν 6-8 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με μερικούς προϋπολογισμούς.

Ο Σαλβίνι δήλωσε επίσης πως φορολογικές μειώσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και αρχικά θα ευνοήσουν τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός πρόκειται να παρουσιάσει τους στόχους για την οικονομική ανάπτυξη και τα δημοσιονομικά της Ιταλίας στο τέλος του μήνα και ο προϋπολογισμός για το 2019 προγραμματίζεται να κατατεθεί στα μέσα Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ