INTIME

Σε απεργία πείνας ο «Mr Bitcoin» Αλεξάντερ Βίννικ

Σε απεργία πείνας βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα ο αποκαλούμενος Mr Bitcoin, Αλεξάντερ Βίννικ, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού.

Αιτήματά του είναι, όπως υποστηρίζει, η πρόσβαση σε δίκαιη δίκη και η ίση μεταχείρισή του ανεξαρτήτως της καταγωγής του.

Απέστειλε επιστολή σε Υπουργό Δικαιοσύνης, πρόεδρο του Αρείου Πάγου και πρόεδρο ΔΣΑ με κοινοποίηση στα ΜΜΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή:

Αξιότιμοι κύριοι,

Σας ενημερώνω ότι από τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, σύμφωνα με τη σχετική δήλωσή μου που έγινε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018 ενώπιον του Προξένου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και ενώπιον του 3ου Ανακριτή Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, βρίσκομαι σε απεργία πείνας, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά μου σε δίκαιη δίκη, στο σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειάς μου, σε ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως του ότι είμαι Ρώσος και όχι Έλληνας ή πολίτης κράτους-μέλους της ΕΕ.

Η απεργία πείνας αποτελεί το ύστατο μέσο άμυνάς μου απέναντι στη δικαστική αυθαιρεσία που εκδηλώνεται εις βάρος μου, με αποκορύφωμα όσα συνέβησαν στο ακροατήριο του Ζ΄ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018 και τα οποία περιγράφονται συνοπτικά στη συνέντευξη που έδωσα στον Τύπο και στη δημοσιογράφο Άννα Κανδύλη, η οποία δημοσιεύθηκε στις 25/11/2018 (επισυνάπτεται αντίγραφο).

Είναι απάνθρωπο να κρατούμαι 16 μήνες χωρίς κατηγορία, χωρίς δίκη, χωρίς στοιχεία, χωρίς δικαιώματα. Είναι απάνθρωπο να μετάγομαι ξανά και ξανά, αιφνιδιαστικά και καταναγκαστικά, μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης προς παρεμπόδιση της επικοινωνίας μου με τη συνήγορό μου και της προετοιμασίας της υπεράσπισής μου, απέναντι στο 3ο κατά σειρά αίτημα έκδοσής μου.

 • Είναι απάνθρωπο να δικάζομαι αυτή στιγμή από Δικαστήριο που η πλειοψηφία του έχει ήδη λάβει απόφαση έκδοσής μου σε συναφή υπόθεση και δεν απέχει ούτε εξαιρείται.
 • Είναι απάνθρωπο να μου επιτίθεται η Πρόεδρος του Δικαστηρίου κα Αγγελική Αλειφεροπούλου στο ακροατήριο, με μομφές γιατί ασκώ τα κατοχυρωμένα δικαιώματά μου, όπως το δικαίωμα έφεσης
 • Είναι απάνθρωπο να με ρωτάει «Γιατί έκανα έφεση;» και «Αν θέλω να εκδοθεί απόφαση;»
 • Είναι απάνθρωπο να μου λέει ότι «η υπόθεσή σας είναι υπόθεση 5-10 λεπτών» πριν καν με ακούσει
 • Είναι απάνθρωπο να αμφισβητείται το δικαίωμά μου να τύχω υπεράσπισης από συνήγορο και να γίνεται επίθεση στη συνήγορό μου μόνο για το γεγονός ότι με υπερασπίζεται
 • Είναι απάνθρωπο να εμποδίζεται ο βασικός μου μάρτυρας από το να καταθέσει, με ειρωνείες και διακοπή της κατάθεσής του από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου
 • Είναι απάνθρωπο να δικάζομαι σε γλώσσα που δεν κατανοώ και χωρίς τη μετάφραση των βασικών εγγράφων της δικογραφίας
 • Είναι απάνθρωπο να αρνείται το Δικαστήριο να με ακούσει, ενώ το ζητώ
 • Είναι απάνθρωπο να προτείνει ο Εισαγγελέας την έκδοσή μου, χωρίς να με ακούσει, και να χαρακτηρίζει τη διαδικασία παραβίασης των δικαιωμάτων ως «άψογη διεύθυνση της διαδικασίας»
 • Είναι απάνθρωπο να αρνείται το Δικαστήριο να μου γίνει διερμηνεία της Εισαγγελικής προτάσεως, λέγοντας ότι «φταίω εγώ που ο διερμηνέας δεν μπόρεσε να ακούσει και να διερμηνεύσει την Εισαγγελική πρόταση»

Δεν δικάζομαι για κάποιο έγκλημα.

Τιμωρούμαι γιατί είμαι Ρώσος και γιατί κατέχω τεχνογνωσία ικανή να απελευθερώσει οικονομικά τους ανθρώπους.

Διεκδικώ να με αντιμετωπίσετε ως ΑΝΘΡΩΠΟ.

Όχι ως αντικείμενο, όπως αντιμετωπίζομαι μέχρι σήμερα.

Η ζωή μου είναι στα χέρια σας.

Η παρούσα δήλωσή μου είναι αναφορά στις αρχές σε ενάσκηση του δικαιώματος που κατοχυρώνεται στο άρθρο 10 του Συντάγματος.

 • Ζητώ να διερευνηθεί η υπόθεσή μου
 • Ζητώ να παύσει η εναντίον μου παρανομία και να γίνουν σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματά μου, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα σε μετάφραση και διερμηνεία, το δικαίωμα σε υπεράσπιση, το δικαίωμα σε ακρόαση, το δικαίωμα στο σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειας, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη
 • Ζητώ να εξετασθώ ως μάρτυρας για την εναντίον μου αυθαιρεσία
 • Ζητώ να τύχω αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας