Σε δεινή θέση ο Μακρόν λόγω Μπεναλά

Το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσε σήμερα την απομάκρυνση του Αλεξάντρ Μπεναλά, σωματοφύλακα του Γάλλου Προέδρου Μακρόν. Ο Αλεξάντρ Μπεναλά ανακρίθηκε από την αστυνομία για την ανάμειξή του σε ξυλοδαρμό διαδηλωτή.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η αποκάλυψη της εφημερίδας Le Monde, που αναγνώρισε στο βίντεο τον σωματοφύλακα του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, βασίζεται σε στοιχεία που έδωσαν στην εφημερίδα Γάλλοι αστυνομικοί.

Εντωμεταξύ και οι επτά πολιτικές ομάδες στο κοινοβούλιο αποφάσισαν χθες να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Μπεναλά ώστε να προλάβουν την έναρξη της θερινής περιόδου στις 3 Αυγούστου.

Μέσα σε μόλις 36 ώρες η υπόθεση Μπεναλά μετατράπηκε σε κρατική υπόθεση με κίνδυνο να σηματοδοτήσει μια στροφή στην πενταετία Μακρόν που την ήθελε «υποδειγματική».

Χάρη στον Τύπο και την επιμονή των δημοσιογράφων της εφημερίδας Le Monde εξακριβώθηκε ότι το άτομο με πολιτικά που φορούσε κράνος των ΜΑΤ και ξυλοκόπησε άγρια νεαρό στο έδαφος την Πρωτομαγιά ήταν ο Αλεξάντρ Μπεναλά.

Πρόκειται για στενό συνεργάτη του Γάλλου Προέδρου, σωματοφύλακά του και υπεύθυνο για την ασφάλεια στην προεδρία. Τον έχουμε δει συχνά δίπλα στον Πρόεδρο, όπως άλλωστε και προχθές κατά την υποδοχή των «τρικολόρ» της Εθνικής στο Ελιζέ.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο διευθυντής του γραφείου του Μακρόν, Πατρίκ Στροζντά, που ενημερώθηκε έγκαιρα για το επεισόδιο, τον έθεσε διακριτικά σε αργία μόνο δυο εβδομάδων. Σύσσωμη η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ήταν προφανής η θέληση της προεδρίας να συγκαλύψει το επεισόδιο, διαφορετικά θα είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η ασφάλεια του Προέδρου σε ιδιωτική εταιρεία;

Στην Εξεταστική Επιτροπή θα κληθούν οι πάντες κεκλεισμένων των θυρών να καταθέσουν. Ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε επίσης από τη Γενική Επιθεώρηση της Αστυνομίας να ερευνήσει τους κανόνες συμμετοχής ενός ιδιωτικού αστυνομικού με τις ομάδες των ΜΑΤ.

Η Εισαγγελία ανακοίνωσε και αυτή σήμερα την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας.

Η ασφάλεια του Προέδρου στη Γαλλία αν΄γηκε στη δικαιοδοσία της κρατικής αστυνομίας. Ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλησε να αλλάξει και αυτό προσλαμβάνοντας ιδιωτική εταιρία για την ασφάλειά του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Μπεναλά είχε το πάνω χέρι στους αστυνομικούς, οι οποίοι και δεν τόλμησαν να τον καταγγείλουν.

Από πότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει να ιδιωτικοποιήσει την ασφάλειά του, είναι το ερώτημα πολλών Γάλλων σήμερα. Ερώτημα αγωνιώδες για την ίδια τη δημοκρατία.

Πηγή: Deutsche Welle