«Σε ιστορικά χαμηλό από το 2009 οι θάνατοι εξαιτίας της τρομοκρατίας»

Ο αριθμός των νεκρών, που συνδέονται με την τρομοκρατία, έπεσε το 2018 στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, κυρίως λόγω της μείωσης των επιθέσεων που διέπραξε η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, έγινε γνωστό από το Διεθνές Κέντρο Ανάλυσης της Τρομοκρατίας Jane (JTIC).

«Στο σύνολο του 2018, το JTIC κατέγραψε παγκοσμίως ένα σύνολο 15.321 επιθέσεων, που διαπράχθηκαν από ένοπλες μη κρατικές οργανώσεις, οι οποίες προκάλεσαν συνολικά 13.483 νεκρούς» μεταξύ των προσώπων που δεν ήταν μέλη αυτών των οργανώσεων, εξήγησε ο Μάθιου Χένμαν, ο διευθυντής του κέντρου ερευνών, σε ένα δελτίο τύπου.

Αυτός ο αριθμός είναι ο μικρότερος που καταγράφηκε από το JTIC, από τότε που άρχισε την συλλογή των δεδομένων, το 2009. Ο αριθμός των επιθέσεων, σε πτώση 33,1%, σε διάστημα ενός έτους, είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.

Πρώτο στοιχείο που εξηγεί αυτήν την εξέλιξη, σύμφωνα με το JTIC, είναι οι εδαφικές απώλειες που υπέστη το αυτοαπακολούμενο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία έως το 2017, που «μείωσαν σημαντικά τις ικανότητες της οργάνωσης να επιχειρεί».

Το Ισλαμικό Κράτος ήταν υπεύθυνο για 1.327 επιθέσεις που προκάλεσαν τον θάνατο 3.151 ανθρώπων, αριθμοί μειωμένοι αντίστοιχα κατά 71% και 51,5%.

Το φαινόμενο, σε συνδυασμό με την ανάκτηση από τη συριακή κυβέρνηση του ελέγχου ενός τμήματος των εδαφών της, «εντός και περιμετρικά της Δαμασκού, όπως και στο κεντρικό και νότιο τμήμα» της χώρας έχει οδηγήσει σε πτώση 63,6% τον αριθμό των επιθέσεων στη Συρία.

Αντιθέτως, με 4.180 θανάτους, που προκάλεσαν τρομοκρατικές επιθέσεις, το Αφγανιστάν καθίσταται η «πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο», υπογραμμίζεται στην έκθεση, εξαιτίας της συνέχισης των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους και την «αύξηση της δύναμης των Ταλιμπάν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ