Σε Παρίσι και Βιέννη μετά το Πεκίνο ο νέος Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ

Ο νέος επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Τζέρεμι Χαντ ξεκίνησε χτες (Δευτέρα 30 Ιουλίου 2018) μια επίσκεψη στην Κίνα, πριν ταξιδέψει στη Γαλλία και στην Αυστρία, στο πλαίσιο της πρώτης του μεγάλης περιοδείας στο εξωτερικό με σκοπό κυρίως να συζητήσει σχετικά με το Brexit, γνωστοποίησε το Φόρεϊν Όφις.

Στο Πεκίνο, ο Χαντ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, με τον οποίον επρόκειτο να συζητήσουν σχετικά με τη Βόρεια Κορέα, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ.

Λονδίνο και Πεκίνο κάνουν λόγο τα τελευταία χρόνια περί μιας «χρυσής εποχής» στις διμερείς σχέσεις, κάτι που οδήγησε το 2015 στην επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε δεκτός με τιμές από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επισκέφθηκε την Κίνα στις αρχές του 2018.

«Καθώς το ΗΒ εγκαταλείπει την ΕΕ και στρέφεται όλο και περισσότερο προς το εξωτερικό, είμαστε αποφασισμένοι να βαθύνουμε αυτή την εταιρική σχέση» με την Κίνα, τόνισε ο Χαντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μετά την απόφαση των Βρετανών η χώρα να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016, το Λονδίνο πολλαπλασιάζει τις διπλωματικές επαφές του για να προετοιμάσει εμπορικές συμφωνίες οι οποίες θα αντικαταστήσουν εκείνες που είχαν συνάψει οι Βρυξέλλες.

Μετά την Κίνα ο Χαντ θα ταξιδέψει στο Παρίσι και στη Βιέννη για επαφές παρομοίως αφιερωμένες στο Μπρέξιτ, αλλά επίσης και σε ζητήματα διεθνούς ασφάλειας, όπως «η απειλή που προέρχεται από τη Ρωσία», «ο πόλεμος στη Συρία» και «η συμφωνία με το Ιράν» για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις.

Πρόκειται για το πρώτο σημαντικό ταξίδι του Χαντ στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε, στις αρχές του Ιουλίου, το αξίωμα. Διαδέχθηκε τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας των διαφωνιών του με την Τερέζα Μέι όσον αφορά τη στρατηγική για το Μπρέξιτ.

Λονδίνο και Βρυξέλλες θεωρητικά θα κλείσουν συμφωνία ως τα μέσα Οκτωβρίου για το πώς θα οργανωθεί το διαζύγιο, που προγραμματίζεται να γίνει στα τέλη Μαρτίου του 2019, και να βάλουν τα θεμέλια της μελλοντικής τους σχέσης, αλλά οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ