Φωτογραφία Αρχείου

Σε πτώση οι τιμές του πετρελαίου εξαιτίας tweet του Τραμπ

Πτώση κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου, αντιστρέφοντας την προηγούμενη άνοδό του αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε στους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να «χαλαρώσουν» καθώς οι τιμές είναι πολύ υψηλές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν πτώση 91 σεντς στα 66,21 δολάρια το βαρέλια στις 14:46 ώρα Ελλάδας, έχοντας νωρίτερα καταγράψει άνοδο στα 67,47 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του έτους. Τα αντίστοιχα συμβόλαια για το αμερικανικό αργό σημείωσαν πτώση κατά 74 σεντς στα 56,52 δολάρια το βαρέλι.

«Οι τιμές πετρελαίου αυξάνονται πάρα πολύ. ΟΠΕΚ, παρακαλώ ηρεμήστε και πάρτε το χαλαρά. Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει μια αύξηση τιμών – Εύθραυστον!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών μαζί με παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος προκειμένου να ισορροπήσει η αγορά και να στηριχθούν οι τιμές.

Η τιμή του πετρελαίου έχει αυξηθεί περίπου 20% φέτος, χάρη κυρίως στις μειώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ, καθώς και τις αμερικανικές κυρώσεις στις εξαγωγές αργού από το Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Ο Τραμπ έχει πολλές φορές κατηγορήσει τον ΟΠΕΚ για τις υψηλές τιμές πετρελαίου ενώ οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο μεγαλύτερος στον κόσμο παραγωγός χάρη στο σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ