Σκοπιανό: Χαιρετίζει τη συμφωνία ο Μάθιου Νίμιτς

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στο Σκοπιανό χαιρετίζει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος ασχολήθηκε με το εν λόγω ζήτημα τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ χαιρετίζει «την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της διαφοράς» των δύο χωρών.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς», αναφέρει αρχικά ο ειδικός διαμεσολαβητής.

Όσον αφορά το δικό του ρόλο για περισσότερα από 20 χρόνια, είπε πως ήταν τιμή του να είναι διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο μερών και απέτισε φόρο τιμής στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για την ακλόνητη υποστήριξη και το βαθύ του ενδιαφέρον, καθώς σε άλλους συναδέλφους του στον ΟΗΕ για την πολύτιμη συμβολή τους στη διαδικασία. Αναφέρθηκε επίσης και στον αείμνηστο προκάτοχό του Σάιρους Βανς «του οποίου το σημαντικό έργο στα Βαλκάνια είχε διαρκή συμβολή στην ειρήνη στην περιοχή αυτή».

Συγχαρητήρια Νίμιτς στους ΥΠΕΞ για το Σκοπιανό

Παράλληλα, ο Μάθιου Νίμιτς συνεχάρη τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, λέγοντας: «Πάνω απ ‘όλα, θέλω να συγχαρώ και να επιδοκιμάσω τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, Ντιμιτρόφ και Κοτζιά, οι οποίοι έχουν επιδείξει ηγεσία, όραμα και αποφασιστικότητα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και ποτέ δεν παραιτήθηκαν των προσπαθειών τους να επιτύχουν μια αμοιβαία επωφελή λύση για τις χώρες τους, αλλά επίσης και για την ευρύτερη περιοχή».