Σκόπια: Έρευνα κατά Ιβάνοφ επειδή δεν υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Προκαταρκτική έρευνα κατά του Γκιόργκι Ιβάνοφ ξεκίνησε η εισαγγελία Πρωτοδικών στα Σκόπια, μετά την άρνηση του προέδρου της Δημοκρατίας της γειτονικής χώρας να υπογράψει τη συμφωνία τη Συμφωνία των Πρεσπών και του νόμου για τη χρήση των γλωσσών.

Η σχετική προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε με αφορμή δύο ανώνυμες καταγγελίες που έφθασαν στην εισαγγελία.

Ο νόμος για τις γλώσσες, που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, ψηφίστηκε δύο φορές, όπως και ο νόμος κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ωστόσο ο Ιβάνοφ αρνείται να τους υπογράψει, αν και υποχρεούται σύμφωνα με το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ.

Η μη υπογραφή των δύο διαταγμάτων από τη μεριά του προέδρου της χώρας δεν έχει επιτρέψει τη δημοσίευση των δύο παραπάνω νόμων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η εισαγγελία, για την προκαταρκτική αυτή έρευνα που διεξάγει, έχει ζητήσει στοιχεία και πληροφορίες από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων και από το γραφείο του προέδρου της χώρας, σχετικά με το πότε έχουν ψηφιστεί οι νόμοι αυτοί από το νομοθετικό σώμα και για ποιους λόγους δεν έχουν υπογραφεί ακόμη από την πλευρά του προέδρου.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ, καθώς και στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη και τελευταία πενταετή θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της ΠΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ