Ρωσία: 64 νεκροί μεταξύ των οποίων 41 παιδιά

Τραγωδία δίχως τέλος στη Ρωσία, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες για τη φονική πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 56 και αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται έως και 41 παιδιά!

Σύμφωνα με τις αρχές, ακόμη 44 άνθρωποι τραυματίστηκαν και εκ αυτών οι δέκα νοσηλεύονται, ενώ πάνω από δέκα παιδιά εξακολουθούν να αγνοούνται.

Πολλά παιδιά σε κινηματογραφική αίθουσα

Όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, η πυρκαγιά ξεκίνησε σε έναν από τους υψηλότερους ορόφους του εμπορικού κέντρου Zimnyaya Vishnya και πολλά από τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους βρίσκονταν σε κινηματογραφική αίθουσα.

“Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατέρρευσε η οροφή πάνω από δύο κινηματογραφικές αίθουσες”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας.

Εγκληματική ενέργεια

Όπως μετέδωσε το Sputnik, επικαλούμενο την Προεδρική Επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών Αννα Κουζνετσόβα, η πυρκαγιά οφείλεται σε εγκληματική αμέλεια. Η Κουζνετσόβα έδωσε εντολή για τη διενέργεια ελέγχων σε όλα τα εμπορικά κέντρα της χώρας.

Περίπου 660 μέλη των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών μετέβησαν επί τόπου, ενώ οι πυροσβέστες επιχειρούσαν επί 17 ώρες να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Το Κεμέροβο, μια περιοχή στη Σιβηρία όπου υπάρχουν ανθρακωρυχεία, βρίσκεται σε απόσταση 3.600 χλμ ανατολικά της Μόσχας.

Το εμπορικό κέντρο εγκαινιάστηκε το 2013 και διέθετε κινηματογραφικές αίθουσες, εστιατόρια, μια σάουνα, μια αίθουσα μπόουλινγκ και έναν μικρό ζωολογικό κήπο.

Η πυρκαγιά φέρεται να ξέσπασε περίπου στις 17:00 τοπική ώρα την Κυριακή (25/3) σε ένα τμήμα του κτιρίου όπου βρίσκονται οι αίθουσες ψυχαγωγίας, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του εμπορικού και άλλοι τρεις άνθρωποι

Ο Γιεβγκένι Ντεντιουκίν, της υπηρεσίας εκτάκτων καταστάσεων της περιοχής του Κεμέροβο, δήλωσε ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μια έκταση περίπου 1.500 τμ. “Το εμπορικό κέντρο είναι μια πολύπλοκη κατασκευή. Υπάρχουν πολλά εύφλεκτα υλικά”, εξήγησε.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν και ανακρίνονται, ανάμεσά τους και ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του εμπορικού κέντρου, σύμφωνα με την Επιτροπή. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο ιδιοκτήτης του εμπορικού κέντρου.

Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, το κόστος της ζημιάς από την πυρκαγιά εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 52,6 εκατ. δολάρια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ